Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Εντός του 2024 δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα κληθούν να εκδώσουν από τις τράπεζες που έχουν ήδη λογαριασμό την νέα προπληρωμένη κάρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα ορίζει ότι κάθε δικαιούχους επιδόματος που εντάσσεται στην προπληρωμένη κάρτα θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην τράπεζα που έχει το λογαριασμό για την έκδοση προπληρωμένης κάρτας χωρίς κανένα κόστος.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης θα κρατήσει κάποιους μήνες προκειμένου να προλάβουν όλοι οι δικαιούχοι και θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Από εκεί και πέρα το σύνολο των παροχών θα καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

Ο χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. – Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν στην προπληρωμένη κάρτα
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

-Επίδομα Γέννησης

– Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

– Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

– Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

-Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.

-Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επιδόματα ΔΥΠΑ
-Επίδομα ανεργίας
-Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
-Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
-Επίδομα επίσχεσης
-Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
-Ειδικό εποχικό βοήθημα
-Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες
-Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
-Επίδομα διαθεσιμότητας.

Ποια επιδόματα εξαιρούνται
Σε προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν τα παρακάτω επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και παροχές:
Από τον ΟΠΕΚΑ

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Από την ΔΥΠΑ

Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Ακόμη από την καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

 

 

Πηγή:dnews