Η δράση περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις. Βασικός στόχος της δράσης η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.

Προκηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027». Πρόκειται για δράση στρατηγικής σημασίας που υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Η δράση περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις με ενδεικτική δημόσια δαπάνη ανά παρέμβαση: Παρέμβαση Ι. Έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ. Παρέμβαση ΙΙ. Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, 180 εκατ. ευρώ. Παρέμβαση ΙΙΙ. Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, 39 εκατ. ευρώ. Παρέμβαση ΙV. Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις, 21 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, βασικός στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι: α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις», ανεξαρτήτως δραστηριότητας (ΚΑ∆) και β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».

Για τη συμμετοχή τους στη δράση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, Κοινσεπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι προβληματικές επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι κάθε αυτοτελής επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει σε έως πέντε προτάσεις αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ένας ερευνητικός οργανισμός.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν στους οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής ΕξυπνηςΕξειδίκευσης (ΕΣΕΕ), δηλαδή: 1. Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία, 2. Τουρισμός, Πολιτισμός και ∆ημιουργικές Βιομηχανίες, 3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα, 4. Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία, 5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα, 6. Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα, 7. Αειφόρος Ενέργεια, 8. Ψηφιακές Τεχνολογίες.

Για το σύνολο των παρεμβάσεων, οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες θα πρέπει να εντάσσονται σε επιλέξιμες δραστηριότητες που περιγράφονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής (Κανονισμός Ε.Ε.) αριθ. 651/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Τα έργα που θα προταθούν θα είναι επιλέξιμα εφόσον αφορούν βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε πρότασης ανά παρέμβαση είναι:

Έρευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις: 800.000 ευρώ.
Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς: 2 εκατ. ευρώ.
Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων: 2 εκατ. ευρώ.

Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: Στο όριο του εγκεκριμένου Π/Υ από το Horizon Europe.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλόμενων προτάσεων έργων δεν πρέπει να ξεπερνά τους 36 μήνες με δυνατότητα παράτασης κατά το ένα τρίτο της αρχικής διάρκειας, ενώ η ένταση της ενίσχυσης εξαρτάται από την κατηγορία έρευνας και ανάπτυξης και από το μέγεθος της επιχείρησης, κυμαίνεται δε από 25% έως 80%.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα εδώ.

Προτάσεις υποβάλλονται από 6 Ιουνίου έως: 10/7/2024 για την Παρέμβαση Ι, 17/7/2024 για την Παρέμβαση ΙΙ, ενώ για τις Παρεμβάσεις ΙΙΙ και IV η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας και το αργότερο μέχρι τις 27/11/2024.

 

Πηγή:dnews