Στην Κατερίνη βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13.4. 2024 ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κώστας Χρυσόγονος

Περιστοιχισμένος από μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία στο γνωστό κεντρικό καφέ Oliver’s αναφέρθηκε σε ένα θέμα που γνωρίζει καλά, τις ευρωεκλογές και τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά αναφέρθηκε στην αξιοκρατία και την πάταξη του πελατειακού συστήματος, τη διαφάνεια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Τα νούμερα μπορεί να έχουν βελτιωθεί σημείωσε αλλά δεν ικανοποιούν του πολλούς. Η Κύπρος τα κατάφερε καλύτερα από μας σημείωσε καθώς έχει ισχυρή οικονομία, χωρίς ανεργία.

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην 2η θέση για να κτίσει μια αντιπολίτευση σε επίπεδο κυβερνησιμότητας για να δημιουργηθεί μια ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με το σημερινό του πρόεδρο δεν παράγει πολιτική.

Η πενταετία 2024-29 θα είναι αναμφίβολα κομβικής σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι ασυμμετρίες που υπάρχουν στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται πλέον εμφανείς σε όλους. Είναι τουλάχιστον πρωθύστερο π.χ. να διαθέτουμε κοινό νόμισμα (τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης) και το ενωσιακό δίκαιο να υπερισχύει έναντι των εθνικών δικαίων και μάλιστα να εφαρμόζεται άμεσα (όταν πρόκειται για Κανονισμούς), χωρίς ανάγκη μεταφοράς του στο εσωτερικό δίκαιο των κρατώνμελών (μεταφορά χρειάζονται μόνο οι ενωσιακές Οδηγίες), αλλά από την άλλη πλευρά να μην υπάρχει κοινή άμυνα και να γίνεται κάθε φορά ατέρμονη διαπραγμάτευση για τον συντονισμό των εξωτερικών πολιτικών των μελών.

Είναι γεγονός ότι η ενοποιητική διαδικασία προκαλεί ισχυρές αντιστάσεις σε μερίδα της κοινής γνώμης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων ο πιο καθοριστικός είναι μάλλον η έλλειψη επαρκούς αποθέματος ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας, δηλ. αίσθησης του «εμείς» σε (παν)ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο ισχύει πάντα το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και τούτο καθίσταται περισσότερο αισθητό όταν ανακύπτει μια κοινή απειλή, όπως είναι σήμερα ο ρωσικός επεκτατισμός που έχει εκδηλωθεί με την εισβολή στην Ουκρανία.

Έχει έρθει συνεπώς η ώρα για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής συνεργασίας ιδίως στην άμυνα και την ασφάλεια, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, με την υπαρκτή πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία φέτος τον Νοέμβριο, αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μειωθεί δραστικά το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και για το ΝΑΤΟ.

Για τη χώρα μας η προοπτική της δημιουργίας ενός ισχυρού «Ευρωστρατού» είναι κρίσιμη, αφού αυτός είναι μακροπρόθεσμα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης της πάντα υπαρκτής τουρκικής απειλής. Ο απροκάλυπτος επεκτατισμός της γειτονικής μας χώρας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου μόνο με τα δικά μας, εθνικά μέσα, πρωτίστως επειδή αυτή διαθέτει πολλαπλάσιο πληθυσμό και οικονομικό μέγεθος από την Ελλάδα

Συνεπώς έστω κι αν η κοινή ευρωπαϊκή «ομπρέλα» ασφάλειας δημιουργηθεί με αφορμή το ουκρανικό, εμείς πρέπει να συμμετάσχουμε ώστε να επωφεληθούμε στο μέλλον από αυτή ως προς τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου έχουν επομένως μια πολύ έντονη ευρωπαϊκή διάσταση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και δεν πρέπει να τις βλέπουμε μόνο από την οπτική γωνία των εσωτερικών κομματικών ανταγωνισμών. Πρέπει να ψηφιστούν πολιτικές δυνάμεις έτοιμες να συμβάλουν για την οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τέτοια δύναμη είναι στη χώρα μας κατεξοχήν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στο κάλεσμα Χρυσόγονου, μεταξύ άλλων ανταποκρίθηκαν, ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Πιερίας Δημήτρης Λιόλιος, ο πολιτευτής Κωνσταντίνος Κουτρούπας, το μέλος της Κ.Ε. Κώστας Κιτιξής, ο πρώην υφυπουργός Παντελής Τσερτικίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καλαμάτας (Δ. Κατερίνης), Κώστας Σαμαράς (Δ. Δίου Ολύμπου) και Κλέαρχος Λακασάς (Δ. Πύδνας Κολινδρού). Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσόγονος είχε συνάντηση και με τον συνυποψήφιό του, τον γνωστό καρδιολόγο της Κατερίνης, Χρήστος Στεφόπουλος.