Η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας αποτελεί ένα υψηλών προδιαγραφών κτίριο που ακόμη και σήμερα δεν έχει την αναμενόμενη ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία, αλλά ούτε εκτελεί τον τριπλό του ρόλο ως οφείλει.

Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω χώρος δεν είναι ανοιχτός στο κοινό πλήρως, καθώς είναι κλειστός τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να διαθέτει τη βασική προβλεπόμενη σήμανση, αλλά ούτε το εξειδικευμένο κι απαιτούμενο προσωπικό.

Επίσης, δεν έχει εικόνα και χαρακτήρα επαγγελματικά μουσειακό, εφόσον τα εκθέματα που είναι διαθέσιμα προς το κοινό είναι ελάχιστα συγκριτικά με το πλήθος και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων της βόρειας Πιερίας που ήρθαν στο φως μετά από πολυετείς ανασκαφές.

Κατά τρίτον στη σειρά, το κτίριο δεν εκτελεί ολοκληρωμένα ούτε καν τον αποθηκευτικό του σκοπό κι αυτό διότι τα πολυπληθή ευρήματα της περιοχής δεν στεγάζονται όλα τους στο χώρο που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι’ αυτά.

Πολλά από τα τέχνεργα φυλάσσονται ακόμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, άλλα από αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου ή ακόμη σε παλιές αφύλακτες αποθήκες στο Μακρύγιαλο Πιερίας (όπως στο Γυμνάσιο και δίπλα στα ΚΕΠ Μακρυγιάλου).

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εκθέματα που αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής ¨Ο χρυσός των Μακεδόνων¨ στο ΑΜΘ, όπως χρυσά αντικείμενα κι άλλα.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία αποτελεί μια άτυπη, μη κερδοσκοπική, άνευ νομικής υπόστασης και υπερκομματική ομάδα η οποία αποτελείται από μέλη από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2021 η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία κάνει προσπάθειες για τη διάσωση, ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της βόρειας Πιερίας που παραμένει άγνωστη και πολλές φορές δυσπρόσιτη στο κοινό.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της ομάδας αυτής είναι και η πλήρης λειτουργία του κτιρίου της ΕΜΑΜ, η απόκτηση ευπρεπούς εικόνας του, καθώς κι η ενίσχυση του μουσειακού ρόλου του.

Στις 04-03-2024 κατατέθηκε έγγραφο αίτημα στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με ΑΠ ΥΠΠΟ 93041 στο οποίο οι πολίτες ζητάνε να γίνει η ΕΜΑΜ ουσιαστικά λειτουργήσιμη, να προστατεύσει τις αρχαιότητες που χρονολογούνται από περίπου το 7.000 π.Χ. μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο και να προβάλλει με εξωστρέφεια κι επαγγελματισμό τον πλούτο της Προϊστορίας κι Ιστορίας του τόπου.

Είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο μόνο όφελος θα φέρει στην τοπική κοινωνία με την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση τόνωση  της πληττόμενης οικονομίας.

Είναι καιρός η ΕΜΑΜ να προστεθεί στο μουσειακό χάρτη της χώρας, εκπροσωπώντας την Πιερία και γενικότερα της περιοχής της Μακεδονίας, ως ένα μέρος του συνόλου  της πορείας στο χρόνο όλης της γενικότερης ενδιαφερόμενης περιοχής.

 

 

Εκ  μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Πολιτισμό στην Πιερία

Μαρία Καρανίκα

Αρχαιολόγος ΑΠΘ,

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

e-mail:[email protected]