Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιοότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα ισχυσει η επιστολική ψήφος κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας που αποτελεί γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές όλη η χώρα θα νοείται ως ενιαία περιφέρεια.

Ενιαία περιφέρεια η χώρα

Σε σχέση με τη θέσπιση ενιαίας περιφέρειας είπε ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου, είτε μιλάμε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε μιλάμε για την Ευρωβουλή, πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης.

«Τώρα, ένα ζήτημα που οφείλει να διευκρινιστεί εγκαίρως για να κάνουν τα κόμματα τον σχεδιασμό τους. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, με ιδιαίτερα αιχμή το σύστημα εκλογών των ευρωβουλευτών. Και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης με τη λίστα που θα επιλέγει ο ίδιος. Υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες. Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση, καθώς είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές, τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» σημείωσε εξηγώντας το σκεπτικό.

Ποιοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές είπε το μέτρο της επιστολικής ψήφου θα ισχύσει για τους απόδημους αλλά και εντός της επικράτειας για την περίπτωση ασθενών, εργαζόμενων, φοιτητών. Προανήγγειλε δε ότι η επιστολική ψήφος μένει να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, και αποτελεί και μια πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά το εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, από την εργασία του με άνεση, διαθέτοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες εντός Ελλάδος. «Θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Και αυτό είναι μια πραγματικά αληθινή πρόοδος. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» είπε διευκρινίζοντας πως θα αφορά κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέους που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενους την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές και μαθητές στο τέλος του Λυκείου. «Όλοι θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.» είπε προσθέτοντας πως μία τέτοια πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Στοίχημα η πρώτη εφαρμογή του μέτρου και για τις εθνικές εκλογές

Σημείωσε πως απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή ένα στοίχημα. «Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση, η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, ενώ γίνεται και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Λεπτομέρειες για το πλαίσιο εφαρμογής αναμένονται στις 15:00 από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Πηγή: ertnews