Το σικελικό μουσείο Αντονίνο Σαλίνας παρέδωσε στο Μουσείο της Ακρόπολης μαρμάρινο θραύσμα από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα – Προοπτική ο οκταετής δανεισμός του εκθέματος να γίνει μόνιμος.

 

Το χρονίζον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ανοιχτό, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται το λονδρέζικο ίδρυμα και από τη διεθνή κοινότητα και από κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς. Πλην όμως, μια πρώτη αχτίδα φωτός διαφαίνεται στην άκρη του παρθενώνειου τούνελ, καθώς σήμερα παραδόθηκε επισήμως στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα κομμάτι από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, το οποίο βρισκόταν στο μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο Παλέρμο της Σικελίας.

Όπως διευκρινίζεται στις ανακοινώσεις του Μουσείου Ακρόπολης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το εν λόγω μαρμάρινο κομμάτι, γνωστό ως «θραύσμα Fagan», θα εκτεθεί στο αθηναϊκό μουσείο αρχικά για διάστημα οκτώ ετών. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως υπάρχει η ήδη εκπεφρασμένη βούληση της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας να παραμείνει το θραύσμα επ’ αόριστον (sine die) στο Μουσείο της Ακρόπολης.Το μαρμάρινο θραύσμα

Το θραύσμα Fagan είναι απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, στην οποία απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, καθώς παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην θεά Αθηνά, πολιούχο της Αθήνας. Το θραύσμα απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

 

Η προοπτική της επ’ αόριστον επιστροφής

Στην δήλωσή του, ο Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά, τόνισε: «Πρόκειται για μια πολιτιστική συμφωνία εξέχουσας διεθνούς σημασίας, που έχει υπογράψει η Σικελία με την Ελλάδα, και η οποία προβλέπει τη μεταφορά στην Αθήνα του θραύσματος μιας πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, που σήμερα φυλάσσεται στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Αντονίνο Σαλίνας στο Παλέρμο. Αυτή είναι η λεγόμενη πλάκα “Fagan”, ένα πεντελικό μαρμάρινο θραύσμα που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας (Θεάς του Κυνηγιού), καθισμένης σε θρόνο. Μια κίνηση που θέλησε ο υπογράφων Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Αλμπέρτο Σαμονά, και μοιράστηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κίνηση έντονης συμβολικής αξίας για τον ελληνικό πολιτισμό: η Σικελία, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται, στην πραγματικότητα, πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Το Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης EUROKINISSI

Ο κ. Σαμονά συνέχισε τονίζοντας «το αίσθημα πολιτιστικής αδελφότητας που συνδέει την Σικελία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο αναγνώρισης των κοινών μεσογειακών ριζών και των αρχαίων και βαθέων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών», έκανε λόγο για «οικοδόμηση μιας Ευρώπης του Πολιτισμού που έχει τις ρίζες της στην ιστορία και στην ταυτότητά μας», ενώ ως προς το κορυφαίο για την Ελλάδα ζήτημα του μόνιμου επαναπατρισμού του θραύσματος, ο κ. Σαμονά απερίφραστα δήλωσε:

«Η βούληση της Σικελίας, στην πραγματικότητα, είναι αυτή της επ’ αόριστον επιστροφής στην Ελλάδα του ευρήματος. Από την άποψη αυτή, η Περιφέρεια της Σικελίας, εκτός από την προώθηση της συμφωνίας αμοιβαίας ανάπτυξης μεταξύ των δύο μουσείων, ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας μια διαδρομή που οδηγεί στην επιτυχή έκβαση της δυνατότητας αυτής (της επιστροφής): η διαδικασία έχει ξεκινήσει και αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει συσταθεί στο Υπουργείο.»

Πηγή: news247.gr