Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – Μπαράζ αιτήσεων για σύνταξη
Το φαινόμενο αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2025 και το 2026 λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης καταγράφεται φέτος με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να κάνουν λόγο για ρεκόρ αιτήσεων τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ έφτασαν τις 135.000. Αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες μπορεί να ξεπεράσουν και τις 210.000 σε ετήσια βάση. Το φαινόμενο αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2025 και το 2026 λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι λόγοι της εξόδου έχουν να κάνουν αφενός με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας ταυτόχρονα από πολλούς παλαιούς (πριν το 1993) ασφαλισμένους αλλά και με τις επιλογές των ίδιων των ασφαλισμένων που φαίνεται να επιλέγουν τη συνταξιοδότηση για να κατοχυρώσουν σύνταξη και εφάπαξ (ιδίως από το Δημόσιο) ώστε να αποφύγουν τυχόν δυσμενείς αλλαγές στο μέλλον.
Έτσι εκτός του ευνοϊκού καθεστώτος για την απασχόληση συνταξιούχων χωρίς την περικοπή της σύνταξής τους, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων είναι και η είσοδος στην τελική ευθεία πριν τη σύνταξη της γενιάς των baby boomers (έχουν γεννηθεί από το 1946 έως το 1964), αλλά και η χρήση πλασματικών ετών που δίνει τη δυνατότητα εξόδου στα 62 σε χιλιάδες ασφαλισμένους.
Οι 6 στους 10 ασφαλισμένους κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων των πλασματικών ετών για συνταξιοδοτηση.
Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών για τους μισθωτούς είναι 20% επί του μισθού κατά το μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Σε περιπτώσεις ανεργίας ή μερικής απασχόλησης υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Μέσα στο 2026 οι ηλικίες «εξόδου» στη σύνταξη θα αξιολογηθούν εκ νέου και αν ο «αλγόριθμος» που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αλλάξουν.
Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ως και το 2026. Από το 2027 δεν είναι βέβαιο αν θα μείνουν τα ίδια όρια ή αν θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής εφόσον αυτό ανεβεί.
Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος. Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αφενός γιατί τα όρια ηλικίας πήγαν στα 62 κα 67 (από 60 αι 65) και αφετέρου διότι με την πανδημία το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε οπότε και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.
Η τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής όμως δείχνει ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5.
Διευκρινήσεις για το πότε, πως και αν έρθουν αλλαγές στα όρια ηλικίας έχει δώσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ότι τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής.
“Τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως ορίζει η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών”, σημείωσε ο υφυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την πανδημία, δείχνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.
Πηγή:dnews