Προειδοποιεί το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως ασθενειών (ECDC), συνιστά οι πολίτες να λάβουν άμεσα μέτρα για να προφυλαχθούν από την τριπλή «επίθεση» από γρίπη, κορωνοϊό και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν «μικρές αυξήσεις» στα κρούσματα κορvvνοϊού σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας του ECDC Dr. Andrea Ammon.

Αιτία για αυτό πιθανώς να είναι παράγοντες όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μαζικές συναθροίσεις του καλοκαιριού. Πιστεύεται όμως ότι ρόλο παίζει και η φθίνουσα πορεία της ανοσίας από τα εμβόλια και τη νόσηση από τον κορονοϊό, εξήγησε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, πρόσθεσε. Από τις 16 χώρες που παρέχουν στο ECDC στοιχεία με βάση την ηλικιακή κατανομή, οι 12 καταγράφουν αύξηση σε όλες τις ηλικίες από 65 ετών και άνω. Στις 9 από αυτές παρατηρείται αύξηση κυρίως στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Πίεση στα νοσοκομεία

Σε πολλές χώρες, αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των ανθρώπων που απευθύνονται στους γιατρούς με συμπτώματα γρίπης. Τα εφετινά κρούσματα είναι έως στιγμής ανάλογα με τα περυσινά της ίδιας χρονικής περιόδου.

Τον περυσινό χειμώνα, όμως, η συνύπαρξη του κορονοϊού με την γρίπη και τον ιό RSV είχε ως συνέπεια να τεθούν υπό σημαντική πίεση οι υπηρεσίες Υγείας, επισημαίνει η διευθύντρια του ECDC.

Αν και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η φετινή περίοδος, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, προσθέτει.

Αν και πολλοί δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος. Υπολογισμοί του ECDC δείχνουν πως αν εμβολιαστούν εναντίον της COVID-19 σε υψηλό ποσοστό τα άτομα άνω των 60 ετών τώρα το φθινόπωρο, μπορεί να αποτραπεί έως τον Φεβρουάριο το 21-32% όλων των νοσηλειών εξαιτίας της.

Συνδυασμένοι εμβολιασμοί

Γι’ αυτό τον λόγο, η Dr. Ammon συνιστά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδυασμένου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων εναντίον της γρίπης και της COVID-19. Οι ομάδες αυτές είναι:

Οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, οι έγκυοι.
Πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού διότι πιθανότατα θα εκτεθούν στο νέο κύμα γρίπης-κορονοϊού. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. καλό πλύσιμο των χεριών) επίσης είναι απαραίτητη. Το ίδιο και η αποφυγή των άλλων όταν έχουμε λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα μπορούμε να προετοιμαστούμε – σε επίπεδο ΕΕ και εντός κάθε χώρας», καταλήγει η Dr. Ammon.

 

 

Πηγή:typosthes.gr