Τα συμπεράσματα της έκθεσης «Άτλας του Καπνού»

Τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η καταγραφή τους.

Αυτό προκύπτει από μία νέα έκθεση για τη χρήση προϊόντων καπνού την οποία εκπόνησαν μια οργάνωση για την προώθηση της δημόσιας υγείας και αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έκθεσης «Ατλας του Καπνού», τα οποία οι συγγραφείς της περιγράφουν ως πιθανό σημείο καμπής, δεν εμπεριέχουν έναν αυξανόμενο αριθμό καπνιστών σε κάποια μέρη του κόσμου, καθώς και την αυξημένη χρήση καπνού μεταξύ εφήβων σχεδόν στις μισές από τις χώρες που συμμετείχαν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο καπνιστές και 200 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού, διαπιστώνει η έκθεση της ομάδας Vital Strategies and the Tobacconomics στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.

Αυτό ισοδυναμεί με μία μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος από 22,6% που ήταν το ποσοστό των καπνιστών το 2007 σε 19,6% το 2019, είπαν οι ερευνητές, η πρώτη μείωση από τότε που ξεκίνησε η έρευνα αυτή το 2002.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική, στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, σημαίνει ότι παραμένει ακόμη αυξανόμενος αριθμός καπνιστών σε διάφορες περιοχές, σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον, το ποσοστό καπνιστών αυξάνεται μεταξύ των ενηλίκων σε τουλάχιστον δέκα χώρες στην Αφρική, καθώς και μεταξύ των νεαρών.

Σε κάποιες χώρες στόχος των καπνοβιομηχανιών είναι και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος ανάμεσα σε εφήβους ηλικίας 13-15 ετών σε 63 από τις 135 χώρες που συμμετείχαν.

Περίπου 50 εκατομμύρια άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, κάνουν σήμερα χρήση προϊόντων καπνού και ο αντίκτυπος των νέων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα με γεύση, δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητός.

Η μείωση της παρουσίας τους παγκοσμίως αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας των αυστηρών μέτρων ελέγχου χρήσης καπνού, όπως η αυξημένη φορολογία, λέει ο Τζέφρι Ντρόουπ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί, πολλές από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν διαθέτουν αρκετά αυστηρούς περιορισμούς του καπνίσματος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η χρήση προϊόντων καπνού προκάλεσε 8,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 και σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ζημία.

Παρότι πάνω από τους μισούς θανάτους καταγράφονται σήμερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτό αναμένεται να αλλάξει αν συνεχιστεί η αύξηση του καπνίσματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Οι συγγραφείς της έκθεσης συμφωνούν με το σχέδιο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει την πώλησή τους.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters