Εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει την επανεμφάνιση των εξαφανισμένων γιγαντιαίων ζώων.

Οι πληθυσμοί μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες έτη. Τα μαλλιαρά τετράποδα, πρόγονος των ελεφάντων, τα γνωρίσαμε μέσα από τις απεικονίσεις πάνω στα τοιχώματα των παλαιολιθικών σπηλαίων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος της παγετώδους εποχής.

Μετά από χρόνια ερευνών εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει την επανεμφάνιση των εξαφανισμένων γιγαντιαίων ζώων με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της.

Ένα υβριδικό είδος μέχρι το 2028
Η Colossal Biosciences πιστεύει πως το πρώτο μαλλιαρό μαμούθ του 21ου αιώνα μπορεί να γεννηθεί από έναν ασιατικό ελέφαντα. Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος μέχρι το 2028.

Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA

Σύμφωνα με την Colossal οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%.

Από την έναρξή της το 2021, το προσωπικό της Colossal έχει αυξηθεί σε 115 επιστήμονες πλήρους απασχόλησης και 60 εξωτερικούς συνεργάτες. Σύμφωνα με τον Lamm, η εταιρεία έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλους επενδυτές, όπως οι Thomas Tull, Tim Draper και Bob Nelson, καθώς και εταιρείες επενδύσεων περιβαλλοντικού αντίκτυπου όπως η At One Ventures και Climate Capital.

Για να συμβεί αυτό…
Αν τελικά η Colossal καταφέρει να δημιουργήσει τα υβριδικά μαμούθ δεν σημαίνει πως θα τα δούμε στη φύση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της τα γιγάντια ζώα. Θα χρειαστεί φυσικά να συμφωνήσουν εκτός από τις κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινότητες των περιοχών που θα ζήσουν τα μαμούθ.

Πέρα από το μαλλιαρό μαμούθ, η Colossal Biosciences εργάζεται επίσης για την επαναφορά του πτηνού Ντόντο που έζησε στον Μαυρίκιο αλλά εξαλείφθηκε εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων μεταξύ 1660-1680.

 

Πηγή:in.gr