Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα, Αποχαιρετισμός στα όπλα. Ο συγγραφέας πίσω από τα πιο αγαπημένα έργα, και δημοσιογράφος Ernest Miller Hemingway είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου στις 21 Ιουλίου του 1899, μεγαλώνοντας στο προάστιο Oak Park, Illinois του Σικάγο. Ως ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Hemingway έζησε μια περιπετειώδη και πολυτάραχη ζωή. Αγάπησε με πάθος τη ζωή του, ερωτεύτηκε τα ταξίδια, το επάγγελμά του ως πολεμικός ανταποκριτής, το κυνήγι, τις ταυρομαχίες και παθιάστηκε με το γυναικείο φύλο.

Από πλατωνικούς έρωτες μέχρι πιο έντονες και ολοκληρωτικές σχέσεις, ο Hemingway ζούσε την κάθε στιγμή στα άκρα όταν επρόκειτο για συναισθηματικές θύελλες. Ο έρωτας του βραβευμένου συγγραφέα, που συζητήθηκε πολύ και ήταν αρκετά ασυνήθιστος από τους υπόλοιπους, ήταν εκείνος με τη μοιραία star στον κινηματογράφο της εποχής, Marlene Dietrich.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι με το γαλλικό κρουαζιερόπλοιο “lle de France” το 1934 ενώ ο Ernest κάπνιζε την πίπα του στο κατάστρωμα και η Marlene έκανε βόλτες λίγα μέτρα παραπέρα, με πέδιλα που την είχαν χτυπήσει. Φορώντας ένα αέρινο λευκό φόρεμα, η Dietrich γοήτευσε τον Hemingway και παρόλο που ο ένας δεν είδε ξανά τον άλλον κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, ερωτοχτυπήθηκαν βαθιά και αμοιβαία.

Έρωτας δι΄ αλληλογραφίας

Η επικοινωνία και ο έρωτας των δύο κράτησε σχεδόν 30 χρόνια με κύριο μέσο αναζωπύρωσης του πάθους τους την αλληλογραφία ενώ ο έρωτάς τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί όπως έλεγε εκείνος, είχαν πέσει «θύματα ενός ασυγχρόνιστου πάθους». Ο Hemingway χρησιμοποιούσε συχνά τα εξής λόγια για να περιγράψει τον κεραυνοβόλο έρωτά του για τη Γερμανίδα ηθοποιό του κινηματογράφου και τραγουδίστρια: «Τραγουδάει με αυτή τη φωνή που θα μπορούσε να σου ραγίσει την καρδιά».

 

http://www.instagram.com/p/B75Ge2ZnQ9E/?utm_source=ig_embed

Μετά από εκείνη τη συνάντηση κάτω από τον έναστρο ουρανό, οι δυο τους είχαν να πουν πολλά και στη μετέπειτα αλληλογραφία τους, ακόμη περισσότερα. Και παρότι ήταν κι οι δύο παντρεμένοι, μέσα από τα καθημερινά γράμματά τους, ζούσαν έναν έρωτα «από αλλού φερμένο». Ο έρωτάς τους είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως «τρυφερή φιλία» αλλά μόνο εκείνοι ήξεραν πως πρόκειται για κάτι άλλο, βαθύτερο και εντονότερο.

Παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Pauline Pfeiffer εκείνο το διάστημα, ο Ernest αντάλλασσε πολλά ερωτικά γράμματα με τη Marlen. Υπογράφοντας ως “Papa”, σε κάποιο σημείο γράφει στην αγαπημένη του “Kraut”: «Θα έκανα κάτι πρωτοποριακό, για παράδειγμα θα έβαζα να σε σκοτώσουν, ενώ ήσουν μεθυσμένη, με ένα όπλο πολυβόλο. Καθώς θα έπεφτες στη σκηνή, μεθυσμένη και γυμνή, θα εμφανιζόμουν εγώ από πίσω σου, φορώντας βραδινά ρούχα. Και θα ανακοίνωνα πως λυπόμαστε αλλά δεν ξέραμε ότι η κυρία αυτή είναι μισητή».

«Αν δύο άνθρωποι αγαπιούνται, δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένο τέλος»

Και κάπως έτσι, υιοθετώντας τα λόγια του διάσημου συγγραφέα, μπορούμε να μεταβούμε σε έναν ακόμη μεγάλο έρωτα του για την δημοσιογράφο και συγγραφέα, Martha Gellhorn. Χαρακτηρίζοντας την, ως την πιο γενναία γυναίκα που είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του, ο Hemingway ερωτοχτυπήθηκε από εκείνη όταν οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα bar στη Φλόριντα. Ωστόσο, ερωτεύτηκαν στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και μετά τον πόλεμο αποφάσισαν να ζήσουν μαζί στην Κούβα. Όταν ο Ernest θα πάρει το διαζύγιό του, η Martha θα δεχτεί με ιδιαίτερη επιφύλαξη ωστόσο, να γίνει η τρίτη γυναίκα του.

 

http://www.instagram.com/p/m5mk8lNYmV/?utm_source=ig_embed

 

Σύντομα όμως, η ρουτίνα του γάμου διέλυσε τον παθιασμένο έρωτά τους με αποτέλεσμα όταν η Gellhorn επιστρέψει από τη Νορμανδία μετά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, να βρει στο κρεβάτι του νοσοκομείου του άντρα της μια άλλη γυναίκα. Απέναντι στην ερώτηση του ίδιου, «πώς από δω;», εκείνη θα απαντήσει «υποθέτω πως πέρασα για ένα διαζύγιο». Ο έρωτας τους έγινε κινηματογραφικό σενάριο που αναβιώνει έναν από τους πιο μεγάλους έρωτες όλων των εποχών.

Κεφάλαιο: Mary Welsh

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Hemingway γνώρισε στο Λονδίνο μία ακόμη γυναίκα, με την οποία παθιάστηκε, τη Mary Welsh, η οποία ήταν ανταποκρίτρια για το περιοδικό Time. Ο Ernest τής έκανε πρόταση γάμου μόλις στο τρίτο τους ραντεβού! Μόλις χώρισε τη Martha το 1945, παντρεύτηκε τη Mary τον επόμενο χρόνο. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό του το 1961, ενώ ο γάμος τους κράτησε 15 χρόνια.

 

 

Η ζωή του Ernest Hemingway ήταν πολυτάραχη και γεμάτη περιπετειώδεις έρωτες. Όπως συνήθιζε να λέει, “You can’t get away from yourself by moving from one place to another”, και αυτό το μότο φαίνεται πως χαρακτήριζε τις συναισθηματικές του θύελλες μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ wes_sherman

Πηγή:jenny.gr