Όποιοι κι αν είμαστε, όσο προετοιμασμένοι κι αν νιώθουμε, όσο δυνατοί κι αν αισθανόμαστε, κάποια στιγμή οι δυσκολίες της ζωής θα μας λυγίσουν. Σε ποιον θα στραφούμε για να τις αντιμετωπίσουμε; Στον εαυτό μας, αναζητώντας την εσωτερική μας δύναμη.

Όλοι έχουμε μέσα μας μια δύναμη, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο εμφανή, που είναι συμβατή με την προσωπικότητά μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε καινούργιες ή δύσκολες καταστάσεις, να παίρνουμε αποφάσεις, να προχωράμε παρακάτω.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε πάντα να τη νιώσουμε και να την αναγνωρίσουμε και κάποιες φορές μάς φοβίζει. Mερικοί ζουν αρμονικά με την κρυφή τους δύναμη, ενώ άλλοι τη συγχέουν με τη δίψα για ισχύ και νίκη.

Ωστόσο αν μπορέσετε να ανακαλύψετε και να εξιχνιάσετε τα κρυφά σας αποθέματα δύναμης, ώστε να μπορέσετε να επωφεληθείτε όσο γίνεται περισσότερο από αυτά.

Η ψυχρολουσία

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι μόλις μας συμβεί κάτι δυσάρεστο, μας είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτούμε.

Έτσι, δεν είναι απίθανο στην αρχή να αρνούμαστε να το δεχτούμε ή να νιώθουμε πολύ μεγάλο άγχος, στενοχώρια – ακόμα και κατάθλιψη, και απελπισία.

Χρειαζόμαστε χρόνο για να το χωνέψουμε
Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Είναι φυσικό στην αρχή να νιώθουμε έτσι. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε, να πάρουμε τον χρόνο μας και να το «χωνέψουμε», να το πάρουμε δηλαδή απόφαση και έτσι να αναδυθεί η εσωτερική μας δύναμη, ώστε να το αντιμετωπίσουμε ή να το αποδεχτούμε (αν είναι κάτι δεδομένο που δεν αλλάζει).

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να αφήνουμε τον χρόνο να περάσει παρατηρώντας μία κατάσταση μπορεί να είναι από μόνο του ωφέλιμο.

Μάλιστα, οι έρευνες στον τομέα της θετικής ψυχολογίας αναφέρουν ότι το πέρασμα του χρόνου συμβάλλει στην ανάπτυξή μας και τη θετική νοηματοδότηση των δύσκολων στιγμών μας.

Επειδή ακόμα κι όταν ο χρόνος από μόνος του δεν είναι επαρκής γιατρός, είναι σίγουρα μία σημαντική παράμετρος για να νιώσουμε καλύτερα και δυνατότεροι.

Περνάμε στη δράση
Στον χώρο της ψυχολογίας, η δράση ισοδυναμεί με μια εξαιρετικά χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης, όπου η προσοχή εστιάζεται στην ενεργητικότητα, στην επίλυση του όποιου προβλήματος, στην παραγωγή εναλλακτικών λύσεων και στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Παίρνουμε παράδειγμα από το παρελθόν
Αν στο παρελθόν περάσαμε κάτι δύσκολο και μπορέσαμε και το ξεπεράσαμε τώρα είναι η ώρα να το ανακαλέσουμε. Να θυμηθούμε τι κάναμε τότε, ποια «όπλα» επιστρατεύσαμε, πώς το πολεμήσαμε.

Με ποιες στρατηγικές και εσωτερικές δυνάμεις το νικήσαμε, το προσπεράσαμε.

Να σκεφτούμε ότι αφού το ξεπεράσαμε στο παρελθόν, μπορούμε να το ξεπεράσουμε και τώρα.

Ακόμα όμως κι αν δεν έχουμε αντιμετωπίσει την ίδια ή κάποια παρεμφερή κατάσταση, αρκεί ίσως να φέρουμε στον νου μας περιπτώσεις όπου φανήκαμε δυνατοί, ικανοί, πετύχαμε τον στόχο μας, φέραμε σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα.

Με το να συνεχίσουμε τη ζωή μας
Ναι, κάτι κακό μας συνέβη. Δυστυχώς, δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι και επίσης δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο κακό που θα συμβεί στη ζωή μας.

Αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε ή που νιώθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι θα παρατήσουμε τα πάντα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, ενέργεια, διάθεση, αντοχή για όλα τα άλλα εκτός από το πρόβλημά μας.

Κι όμως, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μας.

Η δράση, η ολοκλήρωση των στόχων μας, η ενασχόληση με κάτι που μας ευχαριστεί και που θέλουμε για παράδειγμα να κατακτήσουμε δεν θα στερήσουν τη δύναμή μας, αντίθετα θα γίνουν πηγή για να βρούμε κι άλλη δύναμη μέσα μας για όλα τα υπόλοιπα.

Δεν παραμελούμε τον εαυτό μας
Για να βρούμε την εσωτερική μας δύναμη, χρειάζεται να φροντίζουμε την «εξωτερική». Ένα υγιεινό lifestyle, με άσκηση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο, θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο δυνατοί για να αντιδράσουμε.

Επίσης, σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε όσα μας ευχαριστούν και μας δίνουν δύναμη και να αφήνουμε όσα μας στερούν ακόμα και τη δύναμη που μας απομένει.

Ας εστιάσουμε στους φίλους ή τους συγγενείς που μας γεμίζουν με θετική ενέργεια, την ψυχαγωγία που μας ανανεώνει, την επαφή με τη φύση, τα αγαπημένα μας χόμπι Οτιδήποτε μας κάνει καλό, είναι θεραπευτικό.

Ζητάμε βοήθεια
Το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη.

Έρευνες δείχνουν ότι η αναζήτηση και η λήψη συναισθηματικής υποστήριξης από σημαντικά πρόσωπα του περίγυρού μας αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των τραυματικών γεγονότων της ζωής μας.

Δεν διστάζουμε λοιπόν να ζητήσουμε βοήθεια αν νιώθουμε ότι αυτό θα ενισχύσει τη δύναμή μας.

 

 

Πηγή:vita.gr