Την τρέχουσα εβδομάδα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα για τις νέες φορολογικές δηλώσεις 2024.
Το άνοιγμα του ΤΑΧΙS για να υποβληθούν σχεδόν 7 εκατομμύρια δηλώσεις (έντυπα Ε1) είναι θέμα χρόνου ενώ αναμένεται να καθοριστεί και το νέο χρονοδιάγραμμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Εφέτος για πρώτη φορά πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα βρουν έτοιμη τη δήλωσή τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ ενώ περίπου 730.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν στο έντυπο Ε1 προσυμπληρωμένο το εισόδημά τους με βάση τα τεκμήρια.

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής τις δηλώσεις, αυτές θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.

Οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα αλλά ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Για όλους αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους, πάντως, θα ισχύσει φέτος μείωση κατά 50% στο τέλος επιτηδεύματος, ενώ ειδικά για όσους κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτώς προσδιορισθέντα εισοδήματα (επειδή θα είναι υψηλότερα των δηλωθέντων) θα ισχύσει μείωση στην προκαταβολή φόρου.

Το νέο Ε3 το οποίο συμπληρώνουν οι επαγγελματίες έχει προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα, οι οποίοι όμως δεν είναι «κλειδωμένοι», με τους φορολογούμενους να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

 

 

Πηγή:dnews