Η νέα φορητή συσκευή που παρουσιάστηκε στο Λας Βέγκας, δεν φοριέται στον καρπό όπως άλλες, αλλά κάθεται στη μύτη μας και παρακολουθεί τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η wearable συσκευή ονομάζεται MindLink Air και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ζευγάρι γυαλιά που παρακολουθεί τη φυσική δραστηριότητα του εγκεφάλου, βοηθώντας τον χρήστη να ‘βυθιστεί’ απερίσπαστος σε μια εργασία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως αυτή την εμπειρία.

Ενώ το MindLink Air έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την προσοχή, η εταιρεία πιστεύει ότι η τεχνολογία παρακολούθησης ματιών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανίχνευση πρώιμων σημείων εγκεφαλικής νόσου.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι κινήσεις των ματιών μπορεί να επιβραδύνονται με τη γνωστική εξασθένηση και η εταιρεία πιστεύει ότι η φορητή συσκευή της αξίας 600 δολαρίων μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις ανεπαίσθητες αλλαγές σε λίγους μόνο μήνες χρήσης.

Ο Neil Sarkar, Διευθύνων Σύμβουλος της MindLink Air, δήλωσε στην DailyMail πως: «Όσο νωρίτερα μπορεί να εντοπιστούν οι αλλαγές, τόσο πιο πιθανό είναι τα προληπτικά μέτρα να λειτουργήσουν πραγματικά».

Ο Sakar ισχυρίζεται ότι μετά από μήνες και χρόνια χρήσης, τα γυαλιά θα μπορούν να ανιχνεύουν μικρές αλλαγές στην όραση με την πάροδο του χρόνου και να προειδοποιούν έγκαιρα για άνοια, επιληπτικές κρίσεις ή άλλες εγκεφαλικές παθήσεις.

Για παράδειγμα, εάν τα μάτια στέκονται στις λέξεις κατά 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου περισσότερο ενώ διαβάζουμε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι γνωστικής έκπτωσης.

Το MindLink Air το επιτυγχάνει χαρτογραφώντας και παρακολουθώντας τα μάτια του χρήστη με έξι αισθητήρες ενώ εκείνος φοράει τα γυαλιά. Και επειδή αυτοί οι αισθητήρες βρίσκονται πίσω από τους φακούς, ο χρήστης μπορεί να φοράει οποιονδήποτε φακό (συνταγογραφούμενα, γυαλιά ηλίου ή οτιδήποτε άλλο) χωρίς παρεμβολές.

Τα μάτια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την παρακολούθηση του εγκεφάλου, είπε ο Sarkar, επειδή έχουν άμεση σύνδεση με τον εγκέφαλό μας, μέσω των οπτικών νεύρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγκεφαλικές αποκρίσεις υψηλότερης τάξης, όπως η κόπωση ή η συγκέντρωση, μπορούν επίσης να μετρηθούν.

Ο τρόπος που το κάνουν αυτό τα «έξυπνα» γυαλιά είναι με υπέρυθρο φως και μικρούς αισθητήρες φωτός. Ενώ φοράμε τα γυαλιά, μια ακτίνα υπέρυθρου φωτός περνά από τα μάτια μας πολλές φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό το φως αντανακλάται στο μάτι και συλλαμβάνεται από ανιχνευτές που βρίσκονται στον σκελετό των γυαλιών.

 

Οι ανιχνευτές καταγράφουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ματιού και όλες τις συμπεριφορές του, δηλαδή τη διαστολή και συστολή της κόρης. την απόσταση και την ταχύτητα των κινήσεων των ματιών, τη συχνότητα του ανοιγοκλεισίματος κ.ά.

Η συσκευή είναι 300 μικρόμετρα πλάτος και πιο λεπτή από τα ανθρώπινα μαλλιά, ώστε να χωράει σε σκελετό γυαλιών και συνοδεύεται από μια εφαρμογή που υποδεικνύει στους χρήστες πώς να βελτιστοποιούν την εστίαση και να
ελαχιστοποιούν τους κινδύνους.

Όλα αυτά μαζί προσφέρουν μια πληθώρα δεδομένων που ο Sarkar και οι συνάδελφοί του μπορούν να εκμεταλλευτούν σε μοτίβα και ιδέες. Για παράδειγμα, η διάρκεια του ανοιγοκλεισίματος μπορεί να αυξηθεί διακριτικά αλλά αισθητά όταν αφιερώνουμε
περισσότερο χρόνο σε μια εργασία.

Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, αλλά τα γυαλιά τις ‘συλλαμβάνουν’. Οι περισσότερες από τις κινήσεις των ματιών που μετρά η συσκευή είναι απλές, αλλά οι διαφορές που εντοπίζει είναι τόσο μικρές που δεν υπάρχει άλλος τρόπος μέσω τεχνολογίας για να το κάνει κάποιος.

Η καταγραφή δεδομένων όλη την ημέρα βοηθά τη MindLink Air να δημιουργεί μια γραμμή βάσης για τον χρήστη, καθορίζοντας τι πρέπει να «περιμένει» να βλέπει από εκείνον σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε όταν κάτι είναι διαφορετικό, τα γυαλιά να το
δείχνουν.

Η εταιρεία MindLink θα κυκλοφορήσει ένα Kickstarter τον ερχόμενο Μάρτιο και τα ‘έξυπνα’γυαλιά θα αποσταλούν στους πρώτους πελάτες μετά από μερικούς μήνες με έκπτωση 50%.

 

Πηγή:dnews.gr