Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με το ΦΕΚ 36/30-01-2019.

Νέα πρόεδρος του Φορέα θα είναι η Αθηνά Παναγιώτου, χημικός και συνεργάτης του Σ. Φάμελλου, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη ορίζονται ως εξής:

  1. Παναγιώτου Αθηνά του Κωνσταντίνου, ΠΕ Χημικό, με εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα, Συνεργάτη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ως εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ, με αναπληρώτρια την Χαντζαρίδου Αναστασία του Δανιήλ, ΠΕ Χημικό, υπάλληλο της ΔΙΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
  2. Φωτόπουλο Ευθύμιο του Θεοδώρου, Δήμαρχο Δέλτα, ως εκπρόσωπο των εμπλεκόμενων Δήμων, με αναπληρωτή τον Λαγδάρη Ευάγγελο του Βασιλείου, Δήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού.
  3. Γιουτίκα Κωνσταντίνο του Νικολάου, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αναπληρωτή τον Καζαντζίδη Παντελεήμονα του Κωνσταντίνου, Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  4. Σαμαρά Πέτρο του Επαμεινώνδα, Χημικό-Μηχανικό, ως εκπρόσωπο της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, με αναπληρωτή τον Κοκκινάκη Αντώνιο του Κωνσταντίνου, Βιολόγο, Αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ.
  5. Μουστάκα Μαρία του Θεόδωρου, Βιολόγο, Καθηγήτρια ΑΠΘ, ως εκπρόσωπο της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αναπληρώτρια την Τζώρτζη Αικατερίνη του Αναστασίου, μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ως έχουσα εμπειρία σε σχετικά θέματα.
  6. Τσουγκράκη Ιωάννη του Αλέξανδρου, δασολόγο, ως εκπρόσωπο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Ασλάνογλου Νικόλαο του Αλέξανδρου
  7. Γκίνη Χρήστο του Γεωργίου ως εκπρόσωπο των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής με αναπληρωτή τον Κλεόβουλο Θεοτόκη του Γεωργίου

Η θητεία του Προέδρου και των μελών του συγκροτηθέντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου μετονομάστηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ενώ παράλληλα του ανατίθεται η ευθύνη διαχείρισης δώδεκα νέων προστατευόμενων περιοχών, καθώς και του Θερμαϊκού Κόλπου, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο νέος Φορέας έχει πλέον υπό την ευθύνη του, εκτός από τις υφιστάμενες προστατευόμενες περιοχές (Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, εκβολές Γαλλικού και Λουδία, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Αλυκές Κίτρους), και τις εξής περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 και ειδικότερα: τα Στενά Αλιάκμονα, η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, η Λιμνοθάλασσα Επανομής, η Παράκτια Ζώνη Επανομής, η Λίμνη Πικρολίμνη, η περιοχή Ξηλοκερατέας, το Έλος Αρτζάν, η περιοχή Ανθοφύτου, η Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα, το Ακρωτήρι και η θαλάσσια ζώνη Παλιουρίου, η θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πύργου-Όρμου Κυψά-Μαλάμου και οι υγρότοποι Φώκαιας.

Η έδρα του Φορέα είναι η Χαλάστρα.