Παρά τις ενστάσεις της Apple

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή ενός ενιαίου φορτιστή για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphone και tablet, μια παγκόσμια πρώτη και κίνηση στην οποία αντιδρούσε η Apple.

Από το φθινόπωρο του 2024 το USB-C θα είναι η στάνταρντ θύρα φόρτισης για smartphone, tablet, e-readers, πληκτρολόγια, ποντίκια, GPS, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες και φορητά ηχεία. Από το 2026 το ίδιο θα ισχύει και για τα laptop.

Η αλλαγή αυτή υιοθετήθηκε με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αυτή την απλή λύση κάθε χρόνο θα υπάρχουν χιλιάδες τόνοι λιγότερα ηλεκτρονικά απορρίμματα, θα διευκολυνθεί η επαναχρησιμοποίηση παλιών συσκευών και θα μειωθούν τα περιττά κόστη, επεσήμανε ο Άλεξ Άγκιους Σαλίμπα, ο ευρωβουλευτής από τη Μάλτα που ήταν ο εισηγητής του νομοσχεδίου. Με αυτή την κίνηση, συμπλήρωσε, η ΕΕ θα δώσει το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ενιαίος φορτιστής δεν είναι καλό νέο μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για το πορτοφόλι των καταναλωτών, επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κάνοντας λόγο για εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

 

 

Πηγή: lifo.gr