Αναλύθηκαν τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Από έναν ωκεανό- κρυμμένο κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου- αποδείχθηκε πως προέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύθηκε σ’ έναν από τους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού βρίσκεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, σε βάθος πολλών δεκάδων χιλιομέτρων. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή. Ήδη, διοξείδιο του άνθρακα- που μαζί με το νερό είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας- είχε εντοπιστεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, όμως δεν είχε προσδιοριστεί η προέλευσή του.

Δύο ομάδες Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, προκειμένου να λύσουν αυτό το μυστήριο. Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια της Ευρώπης, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκε σε μια ζώνη πλάτους 1.800 χιλιομέτρων, την αποκαλούμενη Τάγκα Ρέτζιο. Αυτή η ζώνη καλύπτεται από «χαοτικό έδαφος», με ράχες και ρήγματα. Δεν είναι σαφές πώς δημιουργήθηκε αυτή η «δαντελωτή» επιφάνεια. Ενδέχεται το σχετικά ζεστό νερό του υπόγειου ωκεανού να ανεβαίνει, λιώνοντας τον πάγο, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου ξαναπαγώνει δημιουργώντας υψώματα.

Πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό το νερό θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή. Συνεπώς, η Ευρώπη, ένας από τους δορυφόρους του πλανήτη Δία, φαίνεται να είναι η ιδανική υποψήφια περιοχή ώστε να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε κάποια μορφή. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή.

Τι έδειξαν οι δύο μελέτες για την Ευρώπη
Από την πρώτη μελέτη των δεδομένων του τηλεσκόπιο James Webb προέκυψε ότι το διοξείδιο του άνθρακα «προέρχεται από το εσωτερικό, πιθανότατα από τον κρυμμένο ωκεανό του φεγγαριού», δήλωσε η Σαμάνθα Τράμπο, πλανητολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Κορνέλ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Επίσης, οι επιστήμονες εντόπισαν στη ζώνη Τάγκα Ρέτζιο ένα στοιχείο αντίστοιχο του επιτραπέζιου αλατιού. Λόγω αυτού, η περιοχή είναι πιο κίτρινη από τις άλλες, λευκές εκτάσεις της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο στοιχείο επίσης μπορεί να έχει αναδυθεί από τον ωκεανό.

«Πλέον, έχουμε διοξείδιο του άνθρακα και αλάτι: αρχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την εσωτερική χημεία» της Ευρώπης, δήλωσε η Σαμάνθα Τράμπο. Η δεύτερη μελέτη των δεδομένων του τηλεσκοπίου James Webb συμπεραίνει επίσης ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από το εσωτερικό της Ευρώπης.

Η Ευρώπη- ένα από τα τρία παγωμένα φεγγάρια του Δία- αποτελεί στόχος δύο σημαντικών διαστημικών αποστολών που ελπίζουν ότι θα λύσουν το μυστήριο του ωκεανού της. Τον περασμένο Απρίλιο εκτοξεύθηκε το διαστημικό σκάφος Juice της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας. Το Europa Clipper της NASA θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024. Θα χρειαστούν οκτώ χρόνια για να φτάσουν στον Δία και τους μεγάλους δορυφόρους του, την Ιώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ, που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:lifo.gr