Η Εύβοια ήταν μια από τις περιοχές που βίωσε τον εφιάλτη των πυρκαγιών φέτος. Το 2007, στη φωτιά του Μίστρου, όμως υπήρχαν και 5 θύματα, από 19 έως 33 ετών στην προσπάθειά τους να σώσουν το χωριό.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν εφιαλτικό για την Εύβοια, με τις πυρκαγιές να καίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους και να απειλούν χωριά. Το 2007 στη φωτιά του Μίστρου υπήρχαν και θύματα, 5 νέοι που κάηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν από τις φλόγες την περιοχή τους.

Τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στον Μίστρο της Εύβοιας. Εκεί είχαν βρει τραγικό θάνατο οι 5 νέοι άνθρωποι, όταν στην προσπάθειά τους να σώσουν το χωριό τους από πυρκαγιά, κάηκαν ζωντανοί.

Πρόκειται για τον 19χρονο Νίκο Τσαμπάση, τον 23χρονο Γιάννη Τσώκο, τον 33χρονο Δημήτρη Λιάσκο, τον 26χρονο Δημήτρη Γιαπλέ, και τον 27χρονο Χρήστο Καρλατήρα. Στο σημείο που έχασαν την ζωή τους, οι δικοί τους άνθρωποι έκτισαν εκκλησία αφιερωμένη στους Τρεις Παίδες Εν Καμίνω.

Μετά το μνημόσυνο και την αρτοκλασία ο πατέρας του Δημήτρη Λιάσκου, πατέρα 2 παιδιών – 2 και 3 ετών τότε, που ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν, συγκλονίζει. Παρακολουθώντας τη φωτιά στην Βόρεια Εύβοια, το μυαλό του κυρίου Αντώνη πήγαινε στον Δημήτρη και τα 4 παλικάρια που χάθηκαν άδικα.

Το δάσος μας έγινε ξανά, λέει. Σε 5 χρόνια θα πελεκήσουν ξανά τα πεύκα. Τα παιδιά πού θα τα βρουν; Το σημαντικό, προσθέτει, είναι πως στη Βόρεια Εύβοια δεν χάθηκαν παιδιά, Δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Η συγκλονιστική δήλωση του Αντώνη Λιάσκου:

Η μαρτυρία πυροσβέστη και η ευχή του δημάρχου

Ο πυροσβέστης Σπύρος Ραπτάκης έζησε από κοντά την τραγωδία. Συγκινημένος περιγράφει τι συνέβη εκείνη την ημέρα και απευθυνόμενος σε όσους διαμαρτύρονται για τα καμένα δάση, λέει πως το δάσος στον Μίστρο έγινε ξανά. Τα παιδιά όμως δεν θα γυρίσουν πίσω.

Ο πρόεδρος του Μίστρου Ηρακλής Τσώκος έχασε 2 πρώτα ξαδέλφια. «Μακάρι και εδώ να είχαν καεί όλα και να μην είχε χαθεί άνθρωπος», δηλώνει.

«Πέρασαν 14 χρόνια« προσθέτει, «το δάσος έχει αναγεννηθεί, μόνο του, μέσα από τις στάχτες του. Οι άνθρωποί μας όμως είναι μόνο στη φωτογραφία».

Πηγή: tvstar.gr