Παγίδες κρύβει το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης 2024, το οποίο καταθέτουν στην εφορία πάνω από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Παγίδες κρύβονται πίσω από τους κωδικούς του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο αποτελεί φωτογραφία των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία πάνω από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Το νέο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει προσυμπληρωμένους κωδικούς, οι οποίοι όμως δεν είναι κλειδωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

Εφέτος είναι προσυμπληρωμένοι κωδικοί που αφορούν κυρίως στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, πληροφοριακά στοιχεία (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής) αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης αλλά και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε3
Οι νέοι κωδικοί συνδέονται με τις αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν κωδικοί για:

Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.
Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.
Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.
Να δηλώσει εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

Να δηλώσει σε ειδικό κωδικό, πως επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.
Να δηλώσουν οι φορολογούμενοι εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης (είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος 80% και άνω) ή εάν δικαιούται μείωσης του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (λόγω του ότι έχει έδρα σε μικρό χωριό, έχει αναπηρία 67%-79% κ.λπ.).

 

 

Πηγή:dnews