Οι φωτιές κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις για τέταρτη μέρα.

Για ακόμα μια μέρα η Ελλάδα ξύπνησε σε πύρινο κλοιό ενώ για πέμπτη συνεχή μέρα καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης, μιλώντας στο Mega για την πορεία του πύρινου μετώπου: «Η φωτιά πηγαίνει προς την Μαρώνεια (νομός Ροδόπης). Η φωτιά περνάει στον νομό Ροδόπης. Ο κίνδυνος παραμένει στο χωριό Κίρκη».

«Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και καίνε μέσα στην περιοχή της Δαδιάς. Έχουμε άλλα τέσσερα ενεργά μέτωπα τα οποία περνάνε μέσα από τους οικισμούς της Κίρκης, στο Άβατο που έγινε εκκένωση, στον οικισμός της Μαΐστρου. Ο οικισμός της Χιλής και της Μάκρης, επίσης, που μιλάμε για χιλιάδες κόσμο μαζί με τους τουρίστες. Ο κόσμος έχει μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εκκενώθηκαν 16 οικισμοί και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Υπήρχαν κάποιοι νεότεροι σε ηλικία που έμειναν να μας βοηθήσουν».

Όπως είπε ο κ. Δαστερίδης, οι άνεμοι πνέουν ισχυροί και η φωτιά κατευθύνεται προς Ροδόπη.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα στο χωριό Παλαγία
Εικόνες καταστροφής κατέγραψε η κάμερα του MEGA στο χωριό Παλαγία.

Πολλές οι ζημιές σε 15 χωριά της περιοχής, ενώ στο χωριό Παλαγία κάηκε ολοσχερώς το δημοτικό σχολείο.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, στις φλόγες παραδόθηκαν εκτάσεις, σπίτια και αυτοκίνητα.

Τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο
Ασθενέστεροι αλλά πάντα ρυθμιστές της έντασης, της πορείας και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι άνεμοι σήμερα στον Έβρο αναμένεται να καθορίσουν για άλλη μία μέρα, σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, τον βαθμό δυσκολίας και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης στα τέσσερα εναπομείναντα μέτωπα του Νομού.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του ‘Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

 

 

Πηγή:in.gr