Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η πύρινη κόλαση που ζει από χθες το απόγευμα η Ηλεία, με τη φωτιά ακόμα να μαίνεται.

Οι μνήμες από το 2007 ξύπνησαν με τον χειρότερο τρόπο. Καμένα σπίτια, χωράφια, περιουσίες και ζώα, κι ενώ το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να κατακαίει την πανέμορφη περιοχή.

Όπου και να γυρίσει το βλέμμα βλέπει στάχτη, αποκαΐδια και καπνούς να βγαίνουν από παντού, όπως φαίνεται και στις εικόνες του tempo24.news.

Το χωριό Καυκανιά δεν κατάφερε να γλιτώσει από το μένος της πυρκαγιάς που στην κυριολεξία το σάρωσε.

Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με τις στέγες να καταρρέουν και να απομένουν μόνο τα άδεια κουφάρια των τοίχων, που στέκουν ακόμα όρθια.

Το χωριό εκκενώθηκε μετά από τεράστιες προσπάθειες και συνεχείς εκκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάτοικοι του δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, αλλά να μείνουν εκεί για να τις σώσουν.

Άλλοι φοβούνται πως αν φύγουν θα εγκλωβιστούν στον δρόμο αφού η φωτιά πλησίαζε από παντού.

Το βιος τους παραδόθηκε στο μένος της φωτιάς και το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής.

Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι, που λίγες ώρες μετά, καταγγέλλουν ότι δεν ήξεραν προς τα που να φύγουν.

“Δε μας δόθηκε καμία εντολή για το που θα πάμε εκείνη την ώρα που καιγόμασταν. Από που να φεύγαμε; Κανείς δε μας είπε τίποτα”, λένε στον δημοσιογράφο του tempo24.news Απόστολο Βουλδή.

Στο σημείο πλέον βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας τη μάχη των αναζωπυρώσεων, σε μια επόμενη ημέρα που αποκάλυψε την ολική καταστροφή.

Συγκινητική προσπάθεια να σωθούν τα ζώα

Μέσα στις ώρες πανικού που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία, δε θα μπορούσαν να αφήσουν απροστάτευτα τα ζώα τους.

Μπορεί οι φλόγες να πλησίαζαν απειλητικά, όμως εκείνοι έτρεχαν να τα σώσουν, να τα μεταφέρουν σε ασφαλή μέρη που θα γλίτωναν από την πύρινη επέλαση.

Το πιο ασφαλές σημείο ήταν το προαύλιο του σχολείου. Περιφραγμένο και μεγάλο ήταν η σωτήρια λύση, την κρίσιμη στιγμή.

Όλοι τα μετέφεραν εκεί. Κότες, κατσίκες, πρόβατα και τα γαϊδουράκια βρήκαν ένα καταφύγιο για να σωθούν.

Κάποιοι, δυστυχώς δεν πρόλαβαν. Με το πρώτο φως της ημέρας είδαν τα ζώα τους να έχουν απανθρακωθεί ή να έχουν πεθάνει ακαριαία, όντας άθικτα, από το ισχυρό θερμικό κύμα του πύρινου μετώπου.