To 2022 είναι η χρονιά που παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση στην αξία των συναλλαγών με ψηφιακά μέσα όπως κάρτες και smartwatches αλλά και κινητά μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του στο Digital Banking Forum η ετήσια μεταβολή του ρυθμού των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19%, στα 1,8 δις. Το ποσοστό των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, ήτοι στο +17%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για κάρτες του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο +39%.

Οπως τόνισε μάλιστα, η συνεχόμενη αύξηση αυτή, ακόμη και στην μετά covid εποχή επιβεβαιώνει ότι οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα ΄ή με ψηφιακές εφαρμογές έχουν πλέον γίνει καθημερινή συνήθεια των καταναλωτών.

Από το σύνολο των 54 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, τα 44,7 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ στα 9,3 δισ. ανήλθε η καταναλωτική δαπάνη με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού και που πραγματοποίησαν στη χώρα μας οι ξένοι τουρίστες. Σε όρους πλήθους συναλλαγών, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 1 δισ. το 2019 σε 1,8 δισ. το 2022.

Αυτή η τάση συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών συνεχίζεται με ρυθμό 15% και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση του πλήθους των συναλλαγών έφθασε στο 17%. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την τάση έχουν οι ελληνικές κάρτες με αύξηση κατά 15,5% σε αξία και κατά 18% σε πλήθος, ενώ οι συναλλαγές με κάρτες του εξωτερικού μειώθηκαν κατά 10% σε όρους αξίας, ενώ σε πλήθος αυξήθηκαν κατά 9%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink, στα τερματικά των καταστημάτων οι συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ είναι λίγο πιο κάτω από τις μισές, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink «όλο και περισσότεροι συνηθίζουν να κάνουν μικροαγορές με την κάρτα τους». Συγκεκριμένα, το 42% είναι μέχρι 10 ευρώ, έως 5 ευρώ είναι το 8,5% και έως 2 ευρώ το 7,5%. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έως 10 ευρώ είναι το 20% των συναλλαγών, έως 5 ευρώ το 5%, ενώ έως 2 ευρώ το 1% των συναλλαγών.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr