Τα σενάρια για το ύψος των δανείων και το πλήθος των δικαιούχων

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40 – 50 ετών.

«Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι ακόμη» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι είναι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνει μεγαλύτερο το συγκεκριμένο στεγαστικό πρόβλημα.

Στελέχη τα οποία έχουν συμμετάσχει στην εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος “Σπίτι Μου” ανέφεραν πως το γεγονός, όπως δήλωσε ο κος Μητσοτάκης, ότι σχεδιάζεται να διευρυνθεί η περίμετρος των ωφελουμένων και στην ηλικιακή κατηγορία των 40 – 50 ετών (σ.σ. το προηγούμενο πρόγραμμα “Σπίτι Μου” αφορούσε ηλικίες έως 39 ετών) θα μπορούσε να σημαίνει πως ενδεχομένως θα μπορούσε να αυξηθεί το ανώτατο πλαφόν του δανείου το οποίο θα δικαιούταν κάποιος ωφελούμενος.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ζευγάρι σε αυτή την ηλικία δεν θα είναι νέο και έτσι το πιθανότερο είναι να έχει 1-2 παιδιά. Συνεπώς, θα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σπίτι, το οποίο -συνεπώς – θα κοστίζει περισσότερα χρήματα.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει, για τον παραπάνω λόγο, να διευρύνει όχι μόνο τις ηλικίες των δικαιούχων αλλά και το εύρος του επιδοτούμενου δανείου, τότε θα μειωθεί αναλογικά το εύρος των δικαιούχων του νέου προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα “Σπίτι Μου” ύψους 1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκαν κοντά 10.000 στεγαστικά δάνεια.

Αν τηρηθούν οι ίδιοι όροι ως προς το ύψος του επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου από το σχεδιαζόμενο “Σπίτι Μου”, τότε το πλήθος των ωφελουμένων θα μπορούσε να φτάσει τα 20.000. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που αυξανόταν το πλαφόν του στεγαστικού δανείου ή της επιδότησης, το πλήθος των δικαιούχων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο.

 

 

Πηγή:typosthes