Γιατί δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας;
Πρέπει να τα προσέχουμε κυριολεκτικά «σαν τα μάτια μας».
Πολλές μέρες στον υπολογιστή, αέρας γεμάτος γύρη ή απλώς μια επαναλαμβανόμενη συνήθεια; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, πολλοί από εμάς τρίβουμε πολύ τα μάτια μας και οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα.
Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι το λεπτότερο στο σώμα μας. Σκεφτείτε ουσιαστικά κάτι σαν αυτό που θα συνέβαινε αν τρίβατε επιθετικά ροδοπέταλα.
Η δερματολόγος Dr. Nava Greenfield επισημαίνει ότι «αν το κάνετε περισσότερο από δύο φορές την ημέρα, είναι υπερβολικό».
Φαγούρα στα μάτια
Διάφορες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να σας κάνουν να «τρίβετε τα μάτια σας». Η ξηροφθαλμία είναι μια από αυτές. «Αν και το τρίψιμο θα διεγείρει την παραγωγή δακρύων, είναι προτιμότερο να προσθέτετε μερικές λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η δερματολόγος Dr. Karyn Grossman.
«Παραλείψτε το συχνό τρίψιμο ή προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας για μια καλή εξέταση των ματιών σας και ενδεχομένως μια θεραπεία με συνταγή». Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους να τρίβουν τα μάτια τους. Γεγονός που στη συνέχεια προκαλεί περισσότερη φαγούρα.
Σύμφωνα με την Greenfield, «χρειάζεται ένα τοπικό στεροειδές για να μειωθεί η αίσθηση της φαγούρας, η οποία αποτρέπει την ανάγκη ή την παρόρμηση για τρίψιμο». «Άλλες φορές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά για τον έλεγχο της φαγούρας».
Τι μπορεί να προκαλέσει το τρίψιμο των ματιών;
Οι δερματολόγοι προτείνουν να κρατάτε τα χέρια σας μακριά απόι την περιοχή των ματιών σας, επειδή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την εμφάνιση και την υγεία σας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει συνέπειες όπως:
Κατακόκκινα μάτια
«Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από το γιατί έχετε κουρασμένα μάτια«, δήλωσε ο δερματολόγος Dr. Snehal Amin. «Το κοκκίνισμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του τριψίματος μέχρι να σπάσουν τα τριχοειδή αγγεία».
Μαύροι κύκλοι
Το χρόνιο τρίψιμο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, γνωστούς ως μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. «Ειδικά για όσους έχουν πιο σκούρο δέρμα, το τρίψιμο των ματιών έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνεται η παραγωγή της χρωστικής του δέρματος στην περιοχή», επισημαίνει ο δερματολόγος Dr. Angelo Thrower.
Ρυτίδες
«Όταν τρίβετε τα μάτια σας επανειλημμένα, θέτετε το δέρμα σας σε κίνδυνο για λειχηνοποίηση. Είναι ο ιατρικός όρος για την πάχυνση του δέρματος», προειδοποιεί ο δερματολόγος Dr. Brendan Camp. «Αυτό μπορεί να κάνει τις γραμμές στο δέρμα σας πιο εμφανείς, γεγονός που τονίζει την εμφάνιση των ρυτίδων. Μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται ξηρό και φολιδωτό».
Βλάβη του κερατοειδούς
Το χρόνιο τρίψιμο βλάπτει το δέρμα του βλεφάρου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρογρατσουνιές στον κερατοειδή. Με την πάροδο του χρόνου, μιλάμε για λέπτυνση και απώλεια του σχήματος του κερατοειδούς, που μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα με υποκείμενο γλαύκωμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιχμές στην ενδοφθάλμια πίεση.
Κίνδυνος μόλυνσης
«Τα μάτια είναι μια πύλη για μόλυνση», είπε ο Amin. «Τα μικρόβια από τα χέρια ή τον αέρα μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του βλεννογόνου των ματιών».
Πηγή:vita.gr