Στην Ελλάδα ζουν περίπου 237 είδη πεταλούδων.

Σε έναν ελεγχόμενο περίβολο στο Αττικό ζωολογικό πάρκο, οι πολύχρωμες πεταλούδες απολαμβάνουν τον χυμό από τις φέτες πορτοκαλιού, μακριά από τους κινδύνους του συνεχώς μεταβαλλόμενου κλίματος, που απειλεί τους πληθυσμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, γράφει το Reuters.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στη χώρα τους τελευταίους μήνες δυσκολεύουν τη ζωή των πεταλούδων στην Ελλάδα, όπου ζουν περίπου 237 είδη.

Η τροφή γίνεται πιο σπάνια, οι περίοδοι ανθοφορίας μειώνονται και οι ειδικοί υποψιάζονται τώρα ότι οι πεταλούδες μπορεί να μικραίνουν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά συναντάται στο Μεξικό και τη Βρετανία όπου ο αριθμός ορισμένων ειδών έχει μειωθεί απότομα.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες, που βασίζονται στη θερμοκρασία για να εκτελούν τις βασικές δραστηριότητές τους όπως το ζευγάρωμα, η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η σίτιση», λέει ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης. Ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται ΜΕΙΩΣΙΣ από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η έρευνα αφορά στη μέτρηση του σωματικού βάρους περισσότερων από 50.000 δειγμάτων πεταλούδας τον τελευταίο αιώνα ώστε να μοντελοποιηθεί το μειούμενο μέγεθος του σώματός τους για την αντιμετώπιση της σφοδρής κλιματικής αλλαγής.

Η θερμότητα αναγκάζει τις πεταλούδες να πετάξουν σε πιο δροσερά μέρη όπου υπάρχει λιγότερη τροφή. Η επιδείνωση του φαινομένου των πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνει επίσης την πρόσβαση των πεταλούδων σε τροφή καθώς μειώνονται οι αγροί, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστέλλης.

«Εάν αυτά τα φυτά καούν, υπάρχει κίνδυνος άμεσης θνησιμότητας για τις προνύμφες και ενδεχομένως να μην έχουμε ενήλικες πεταλούδες για αναπαραγωγή, αναγκάζοντάς τις να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές», είπε στο Reuters.

 

 

Πηγή:dnews