Τι κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν καταστάσεις και γεγονότα προσωπικά και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;
Είναι φυσικό να θέλετε να σας σέβονται. Άλλωστε, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και θέλουμε να χαίρουμε τις εκτίμησης των υπολοίπων. Έτσι, είναι φυσικό ορισμένα σχόλια ή κριτική να σας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα ή και να τα πάρετε εντελώς προσωπικά.
Σε επιστημονική μελέτη μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η κοινωνική αξιολόγηση, οι θετικές, αρνητικές και ακόμα και οι ουδέτερες δηλώσεις, μπορούν να επηρεάσουν συναισθηματικά τους ανθρώπους.
Ενώ ορισμένα σχόλια ή ενέργειες μπορεί πράγματι να είναι προσβλητικά, εάν διαπιστώσετε ότι πληγώνεστε πολύ συχνά ή τείνετε να υποθέτετε ότι κάποιος είχε σκοπό να σας βλάψει, είναι πιθανό να είστε επιρρεπείς στο να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά.
Τι κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά;
Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας εμποδίζει. Οι αιτίες για τις οποίες παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά προέρχονται από διάφορους παράγοντες:
Αρνητική αυτοομιλία: Μπορεί να λέμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί ή ότι πάντα φταίμε εμείς. Έτσι, όταν ακούμε ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί εύκολα να πιστέψουμε ότι ισχύει.
Παιδικό τραύμα: Η έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης στην παιδική ηλικία και το να κατηγορούμαστε ως παιδιά από τους γονείς μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα αναξιότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Αγχώδεις διαταραχές: Όσοι έχουν κοινωνικό άγχος φοβούνται εξαιρετικά μήπως κριθούν και ντροπιαστούν.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μερικές φορές ανησυχούν πάρα πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Μπορεί κάλλιστα να παίρνουν τα πράγματα πολύ προσωπικά.
Τελειομανία: Οι άνθρωποι με τάσεις τελειομανίας δυσκολεύονται όταν οι άλλοι μιλούν για τα ελαττώματά τους καθώς έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τον εαυτό τους.
Στρες ή κόπωση: Όταν δεν έχετε την καλύτερη διάθεση, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στην παρερμηνεία των σχολίων κάποιου.
Συναισθηματική ευαισθησία: Εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, μπορεί να πάρετε τα πράγματα πιο προσωπικά.
Πώς θα σταματήσετε
Εάν κάποιος πράγματι σας προσβάλλει ή αισθάνεστε ότι έχετε πληγωθεί από τα λεγόμενά του, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένες τεχνικές για να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην αναστατωθείτε:
Εξασκηθείτε στη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
Δώστε στους ανθρώπους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας γιατί είναι πιθανό να παρεξηγήσατε τα λεγόμενά τους.
Ζητήστε από το άτομο να διευκρινίσει τι έχει πει.
Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς.
Δώστε στον εαυτό σας εύσημα για τις δυνατότητές σας.
Δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα ώστε να μπορείτε να μείνετε στο παρόν και να ανακουφίσετε το άγχος.
Καταγράψτε τις σκέψεις σας.
Επαναλάβετε θετικές επιβεβαιώσεις για τον εαυτό σας.
Πηγή:vita.gr