Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ιχθύος σε κάποιο αυτοκίνητο, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του και τον λόγο για τον οποίο τοποθετείται στις επιφάνειες ενός οχήματος.

Στο μακρινό παρελθόν μάς ταξιδεύει η ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα σύνηθες αυτοκόλλητο που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Πρόκειται για ένα σύμβολο, η ιστορία του οποίου ξεκινά πριν από περίπου 2.000 χρόνια περίπου, η ερμηνεία του παραμένει άγνωστη στους περισσότερους.

Ο λόγος για το σύμβολο του ιχθύος, κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν στο πίσω τμήμα του αμαξώματος, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο όχι τις διατροφικές προτιμήσεις του ή αστερισμό του ζωδιακού κύκλου αλλά το θρήσκευμα τους.

Η συνήθεια αυτή κρατά σχεδόν 2.000 χρόνια, όταν το σύμβολο του ιχθύος συνδέθηκε με τον Χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε από τους πιστούς τα πρώτα χρόνια διάδοσης του χριστιανικού δόγματος.

Οι πρώτοι Χριστιανοί τοποθετούσαν το σύμβολο του ψαριού σε κρυφούς χώρους συναντήσεων και κατακόμβες, δηλώνοντας τις θρησκευτικές προτιμήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις όποιες διώξεις.

Μάλιστα υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πως ο ιχθύς έγινε το «κρυφό» σύμβολο του Χριστιανισμού, με μία από αυτές να σχετίζεται με τις λέξεις «Ἰησοὺς Χριστὸς Θεοὺ ῾Υιὸς Σωτήρ» τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ».

Από την εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η συνήθεια να δηλώνει κανείς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κατά αυτόν τον τρόπο επέστρεψε.

Τότε ήταν που τα πρώτα αυτοκόλλητα έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και στα αυτοκίνητα, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση.

Σήμερα, τα αυτοκίνητα που φέρουν το σύμβολο του ιχθύ σπανίζουν. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γίνετε πιο παρατηρητικοί αργά ή γρήγορα θα εντοπίσετε σε κάποιο το χαρακτηριστικό έμβλημα με την ιστορία των 2.000 ετών.

 

Πηγή:carandmotor