Η διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη, σημείωσε ότι όταν οι ασθενείς φτάσουν αργά στη διασωλήνωση, οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι ελάχιστες και ότι δεν μπορεί να είναι κριτήριο η βούλησή τους.

Για τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό που αρνούνται να διασωληνωθούν, τα οποία τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν, μίλησαν στον ΣΚΑΪ γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Με αφορμή τον θάνατο 49χρονου ανεμβολίαστου στον Βόλο, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νικόλαος Χαυτούρας, δήλωσε ότι «έχουμε αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις αρνητών. Πρόσφατο παράδειγμα ο 49χρονος που ήταν αρνητής και πέθανε, επειδή υπέγραψε να μη διασωληνωθεί. Όταν έχασε τις αισθήσεις του, διασωληνώθηκε, αλλά ήταν αργά. Έπαθε ανακοπή και πέθανε. Άλλη μια 60χρονη διασωληνώθηκε όταν έχασε το επίπεδο συνείδησης και αυτή τη στιγμή δίνει μάχη στη ΜΕΘ». Ο ίδιος χαρακτήρισε τα φαινόμενα αυτά ως «υπογραφή για θανατική ποινή» τονίζοντας ότι πρόκειται για αυτοκτονική συμπεριφορά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες, λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με έναν γιατρό και 110 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε 85 ασθενείς με Covid και 8 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 2 εκτός ΜΕΘ. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς προσωπικό», τόνισε.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη, σημείωσε ότι όταν οι ασθενείς φτάσουν αργά στη διασωλήνωση, οι πιθανότητες να επιβιώσουν είναι ελάχιστες και ότι δεν μπορεί να είναι κριτήριο η βούλησή τους. Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορεί οι γιατροί να ρωτούν τον ασθενή για να τον διασωληνώσουν. «Αν δε θέλει να δεχτεί τη νοσηλεία, να μην απευθυνθεί στο γιατρό, να μην προσέλθει στο νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή:skai.gr