Τεχνολογία που ευαγγελίζεται τη βελτίωση ζωής ατόμων με παράλυση

Οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς είναι δύο από τους δισεκατομμυριούχους που επένδυσαν στην startup Synchron για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους, με στόχο τον έλεγχο των υπολογιστών.

Όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη η Synchron, ολοκληρώθηκε ένας επενδυτικός γύρος 75 εκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων προήλθαν από το επενδυτικό fund Gates Frontier του Μπιλ Γκέιτς και τη Bezos Expeditions του Τζεφ Μπέζος. Μεταξύ των επενδυτών ήταν και η Khosla Ventures της οποίας ο ιδρυτής, Βίνοντ Κόσλα συνέστησε τον Τομ Όξλεϊ της Synchron στον Γκέιτς.

Γκέιτς και Μπέζος δεν είναι οι μόνοι από τη Σίλικον Βάλεϊ που ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στη Synchron. Ο πρώην πρόεδρος της (ανταγωνίστριας) Neuralink, Μαξ Χόντακ επένδυσε πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το Reuters τον περασμένο Αύγουστο εξέφρασε το ενδιαφέρον του και ο Έλον Μασκ που, παρότι διαθέτει την Neuralink, προσέγγισε την εταιρεία για ενδεχόμενη συμφωνία – αν και χωρίς αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή ξεκινά από τη δεκαετία του ’60, όμως πλέον αναπτύσσεται ραγδαία, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, με στόχο τις περαιτέρω επιλογές περίθαλψης ατόμων με λογής μορφές παράλυσης.

Η συσκευή της Synchron μπορεί να εμφυτευθεί μη επεμβατικά μέσω της σφαγίτιδας φλέβας, με τη χρήση ενός στεντ. Όταν εισαχθεί στον εγκέφαλο ενός ασθενούς, του επιτρέπει να αλληλεπιδρά με υπολογιστές χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του.

Λήπτης της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ένας Αυστραλός με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS), ανέφερε στο Insider πως τη χρησιμοποιεί για να πληρώνει λογαριασμούς, να κάνει τα ψώνια του online, να αναβοσβήνει τα φώτα στο σπίτι του.

H εταιρεία προχώρησε στην πρώτη της εμφύτευση σε Αμερικανό ασθενή τον προηγούμενο Ιούλιο, ενώ την έχει δοκιμάσει σε άλλους τέσσερις στην Αυστραλία. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τομ Όξλεϊ, το επόμενο μεγάλο εμπόδιο που θέλει να ξεπεράσει η εταιρεία είναι μια κομβική δοκιμή του FDA, η οποία, εάν είναι επιτυχής, θα σημαίνει πωςη τεχνολογία θα μπορεί να υπαχθεί στην ιατρική ασφάλιση.

Σημειώνεται πως η Neurolink, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Όστιν του Τέξας, αναπτύσσει εγκεφαλικά τσιπάκια με ιατρικές εφαρμογές, όπως να διευκολύνει παράλυτους να περπατήσουν και να επικοινωνήσουν ξανά.

Έως τώρα έκανε τεστ μόνο σε ζώα, αλλά πλέον αναζητά άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)των ΗΠΑ για να δοκιμάσει την τεχνολογία της και σε ανθρώπους.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg/Nasdaq

Πηγή:lifo.gr