Το μήνυμα της Google για το σημερινό Doodle – Ξεκινά και τυπικά ο Χειμώνας: «Γιορτάζουμε τον Χειμώνα 2020 και την Μεγάλη Σύζευξη»
Την επίσημη έναρξη του χειμώνα και τη σύζευξη Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Η εβδομάδα ξεκινά με δύο αστρονομικά φαινόμενα, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τη Μεγάλη Σύζευξη του Δία και του Κρόνου που θα φαίνονται σαν ένα μεγάλο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226 εν μέσω Μεσαίωνα.

 

 

Το βράδυ στον ορίζοντα και για δυόμιση ώρες μετά από τη δύση του Ήλιου, αν ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα οι τυχεροί θα μπορούν να διακρίνουν στον ορίζοντα ένα έντονο φως, σαν ένα λαμπρό άστρο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα είναι ο Δίας και ο Κρόνος σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το να συμπέσει το χειμερινό ηλιοστάσιο με τη Μεγάλη Σύζευξη είναι σπάνιο, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι το γεγονός πως τα δύο αστρονομικά αυτά φαινόμενα συμπίπτουν και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των λεγόμενων Αρκτίδων.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής ‘Αρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Δείτε το σημερινό Google Doodle

Τη διπλή «γιορτή», με την έναρξη του χειμώνα και τη μεγάλη σύζευξη Δία – Κρόνου, τιμά σήμερα η Google με το Doodle της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, οι οποίοι κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Τι είναι η μεγάλη σύζευξη

Το 1610 ο Ιταλός αστρονόμος Galileo Galilei ανακάλυψε και τους τέσσερις δορυφόρους του Δία και τα «δαχτυλίδια» του Κρόνου. Όχι πολύ αργότερα, το 1623, οι δύο αυτοί πλανήτες εθεάθησαν στοιχισμένοι για πρώτη φορά. Η σύζευξη μερικές φορές έχει την ονομασία «χριστουγεννιάτικο αστέρι» λόγω της σύνδεσης της με την ιστορία γέννησης του Χριστού.

Στην ιστορία, το αστέρι καθοδηγεί τους Μάγους στο σπίτι του Ιησού που πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι ήταν θαύμα. Οι αστρονόμοι έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν το αστέρι με διάφορα σπάνια ουράνια γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του κομήτη, του σούπερ-νόβα και της σύζευξης.

Η λέξη σύζευξη χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για να περιγράψουν τη συνάντηση αντικειμένων στον νυχτερινό ουρανό, και η «μεγάλη σύζευξη» συμβαίνει μεταξύ των 2 μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, του Δία και του Κρόνου. Οι πλανήτες θα είναι τόσο κοντά που θα εμφανιστούν κατά κάποιο τόπο σαν να αλληλοκαλύπτονται, δημιουργώντας έτσι ένα σπάνιο «διαπλανητικό» αποτέλεσμα. Ωστόσο, ενώ θα φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά στη Γη, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ μακριά.

 

Πηγή:protothema.gr