Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση των κυκλωμάτων διπλώματος οδήγησης.

«Άντε, συμπλήρωσε το τελευταίο θέμα, το έκτο μέσα από το βιβλίο που σου έδωσα. Δεν χρειάζεται πουθενά συζήτηση πώς και γιατί. Τσιμουδιά, αγορίνα. Δεν χρειάζεται συζήτηση. Θα λες σε όλους ότι διάβασες και πέρασες. Τσιμουδιά πουθενά. Εντάξει; Και σε ευχαριστώ πολύ…».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από… συμβουλές κρατικού υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών σε νεαρό εξεταζόμενο για χορήγηση διπλώματος οδήγησης για φορτηγά αυτοκίνητα, όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που αποκάλυψε ακόμη ένα παρόμοιο κύκλωμα στην Πιερία με τη συμμετοχή 14 κρατικών υπαλλήλων και υπεύθυνων σχολών οδήγησης.

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή είχαν χορηγηθεί- ουσιαστικά χωρίς εξετάσεις- τουλάχιστον 200 διπλώματα οδήγησης, πολλά από τα οποία επαγγελματικά, για βαρέα οχήματα, φορτηγά ή λεωφορεία που μπορούν να σκορπίσουν τον θάνατο στους δρόμους. Πρόκειται για το πλέον διαχρονικό σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα με ετήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, στο οποίο οι υποψήφιοι συμμετέχουν σχεδόν… αναγκαστικά, ενώ εμπλέκονται δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό των «ενδιάμεσων» – ιδιοκτητών σχολών οδήγησης.

Πρόκειται όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», για μια μορφή εκβιασμού εκατομμυρίων υποψήφιων οδηγών που γνωρίζουν ότι «αν δεν πληρώσουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν».