Η αποσυναρμολόγηση της De Hef αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι

Το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ σχεδιάζει να αποσυναρμολογήσει την ιστορική γέφυρα De Hef για να επιτρέψει τη διέλευση του σούπερ γιοτ του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, όπως ανακοίνωσε το τοπικό συμβούλιο.

Ο Μπέζος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανέθεσε την κατασκευή του γιοτ των 40 μέτρων ύψος και 430 εκατ. ευρώ στο ναυπηγείο Alblasserdam κοντά στο Ρότερνταμ.

Ωστόσο, η γέφυρα, γνωστή και ως Koningshaven, δεν είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να περάσει το σκάφος και έτσι θα αποσυναρμολογηθεί, με τον ίδιο τον Μπέζος να πληρώνει τον λογαριασμό για τις εργασίες.

«Είναι η μόνη διαδρομή προς τη θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η απόφαση δέχτηκε επικρίσεις. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι που έχουν θυμώσει καθώς το συμβούλιο είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αποσυναρμολογούσε ξανά τη γέφυρα μετά από μεγάλες ανακαινίσεις, που είχαν γίνει το 2017.

Η γέφυρα De Hef χτίστηκε αρχικά το 1878 και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε αφού υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Τα σχέδια για την κατεδάφιση της γέφυρας το 1993 απορρίφθηκαν μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων.

«Δεν έχουμε πολλά ιστορικά κτίρια στο Ρότερνταμ. Πολλά μνημεία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μας αρέσει πολύ αυτή η γέφυρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ο Ton Wesselink, πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Ρότερνταμ.

«Αποκαταστάθηκε πριν από μερικά χρόνια και υποσχέθηκαν να μην την ξαναγγίξουν, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τώρα, επειδή θέλει να περάσει ένα σκάφος, θα πρέπει να τη διαλύσουμε. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το γραφείο του δημάρχου του Ρότερνταμ υπερασπίστηκε τα ειδικά προνόμια που παρέχονται στον δισεκατομμυριούχο λέγοντας ότι η κατασκευή του σούπερ γιοτ είχε δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην πόλη.

Με πληροφορίες του DutchNews/AFP

 

Πηγή: lifo.gr