Κεφαλαλγία, διάρροια, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση, ναυτία, κόπωση, μειωμένος συντονισμός, γνωστική αδυναμία και γενική αίσθηση ράκους είναι τα χαρακτηριστικά ενός γερού hangover, που οι περισσότεροι το βλέπουμε να πλησιάζει όσο πλησιάζουν και οι γιορτές.

Τι συμβαίνει και αισθανόμαστε απαίσια την επομένη της κραιπάλης;

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι ακριβώς προκαλεί όλα αυτά τα δεινά. Δεν είναι σίγουροι για το τι το προκαλεί και σίγουρα δεν ξέρουν πώς να το διορθώσουν. Και κάπως έτσι, ξεκινούν τα γιατροσόφια.

Αν δεν καταναλώνετε αλκοόλ, βέβαια δεν υπάρχει η περίπτωση hangover, αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των περισσοτέρων. Εάν πίνετε αρκετά για να φτάσετε στο 0,1% σε περιεκτικότητα αλκοόλ το αίμα τότε οι συνέπειες θα είναι φυσιολογικές.

Η αιθανόλη, η ειδική αλκοόλη στο ποτό, – το μικροσκοπικό μόριο που γλιστράει ανάμεσα και μέσα στα κύτταρα. δρα ως κατασταλτικό στο έντερο, επιβραδύνοντας την κινητικότητα.

Στην συνέχεια η αιθανόλη κατευθύνεται προς το ήπαρ, όπου ένα ένζυμο που ονομάζεται αλκοολική αφυδρογονάση ξεκινά τη διαδικασία της διάσπασης. Εάν πίνετε αρκετό αλκοόλ για να ξεπεράσετε την ικανότητα επεξεργασίας του ήπατος, η αιθανόλη κάνει το δρόμο της μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα όργανα.

Καταστέλλει στην ουσία την παραγωγή της αγγειοπιεστίνης, επίσης γνωστή ως αντιδιουρητική ορμόνη, για το λόγο αυτό το πόσιμο προκαλεί συχνή αίσθηση ούρησης και μας αφυδατώνει.

Στη συνέχεια, «το παιχνίδι» μεταφέρεται στον εγκέφαλο, και από τον μετωπιαίο φλοιό οδηγείται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αυτοδιαχείριση για να καταλήξει στη συνέχεια σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα μέρη που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη.

Το πώς ακριβώς λειτουργεί, κανείς δεν ξέρει ωστόσο αυτό σημαίνει μέθη και φαίνεται να λειτουργεί μέσω της ίδιας νευρολογικής «αρχιτεκτονικής πορείας» που ακολουθούν και οι βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium.

Στην αρχή νιώθεις καλά, μετά αισθάνεσαι υπνηλία και στο τέλος ράκος.

Ποια είναι η θεραπεία λοιπόν;

Το 2012, ​​έρευνα σχετικά με το hangover, έκανε μία σπουδαία ανακάλυψη. Μια χημική ουσία που ονομάζεται διυδρομυρικετίνη, που απομονώθηκε από το Oriental Raisin Tree -μια θεραπεία μέθης στην κινεζική παραδοσιακή φαρμακοποιία-αποδείχθηκε ότι πραγματικά έχει αποτελέσματα.

Μερικοί από τους ερευνητές προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή τότε, αλλά αυτή η σύνθεση φαινόταν να μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Το DHM εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές συστατικό που θα μπορούσε να δράσεις ως διορθωτικό μέσω απέναντι στο hangover.

Ωστόσο οι περισσότερες δοκιμές έχουν γίνει σε αρουραίους, και η επιστήμη παραμένει με σκεπτικισμό απέναντί της.

Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οι κοινωνικοί επιστήμονες καλούν την προσδοκία. Βασικά, τα πράγματα που νομίζετε ότι θα σας συμβούν όταν πίνετε είναι κάτι διαφορετικό από το τι πραγματικά συμβαίνει τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στην τοξίκωση του οργανισμού με την αιθανόλη.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου μία είναι η θεραπεία. Είναι απλό και ασφαλές: Πίνετε νερό. Οτιδήποτε και αν παραγγείλετε, όπου και αν είστε σκεφτείτε ότι η λύση της επόμενης ημέρας είναι να πίνετε με τη συνοδεία νερού το προηγούμενο βράδυ.

Θα βοηθήσει να επιβραδύνει την πρόοδο του αλκοόλ μέσα από το έντερο σας, και ίσως ακόμη και να αραιώσει την επίδραση του ποτού στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλά περισσότερο από αυτό, θα επιβραδύνει τις επιδράσεις του αλκοόλ.

 

Πηγή: athensvoice.gr