Η επιστήμη το επιβεβαίωσε. Πράγματι η πείνα φαίνεται να συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός…
Σας έχει τύχει ενώ πεινάτε να έχετε την τάση να εκνευρίζεστε πιο εύκολα, να έχετε λιγότερη υπομονή ή ακόμα και να θυμώνετε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα σας επηρέαζαν; Αυτό το περίεργο αίσθημα περιγράφει ο όρος “hangry”, που πρόκειται για την σύντμηση των δύο λέξεων “hungry” (‘πεινασμένος”) και “angry” (“θυμωμένος”). Και όχι δεν είναι ιδέα σας, αφού νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε την σύνδεση ανάμεσα στο αίσθημα την πείνας με συναισθήματα όπως ο θυμός και η ευερεθιστότητα.
Δημοσιευμένη στο περιοδικό Plos One, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Κι ενώ ο όρος “hangry” έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς από την επιστήμη.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Anglia Ruskin University (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, διαπίστωσε ότι η πείνα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης.
Γιατί γινόμαστε “hangry”
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους και τα επίπεδα πείνας σε μια εφαρμογή smartphone πέντε φορές την ημέρα, επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων σε καθημερινά περιβάλλοντα των συμμετεχόντων, όπως στο χώρο εργασίας τους και στο σπίτι.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πείνα σχετίζεται με ισχυρότερα συναισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας, καθώς και με χαμηλότερες βαθμολογίες ευχαρίστησης, με τα ευρήματα να παραμένουν σημαντικά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφική συμπεριφορά και ατομικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Η πείνα συσχετίστηκε με το 37% της διακύμανσης της ευερεθιστότητας, το 34% της διακύμανσης του θυμού και το 38% της διακύμανσης στην ευχαρίστηση που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα αρνητικά συναισθήματα – ευερεθιστότητα, θυμός και δυσαρέσκεια – προκαλούνται τόσο από τις καθημερινές διακυμάνσεις της πείνας, όσο και από τα υπολειπόμενα επίπεδα πείνας που μετρώνται με μέσους όρους για την περίοδο των τριών εβδομάδων, που διήρκησε η μελέτη.
Μπορούμε να το καταπολεμήσουμε;
“Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το να πεινάμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά λίγη επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο φαινόμενο αυτό και την επεξήγηση του” επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης.
“Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που όχι μόνο εξέτασε το φαινόμενο αλλά το μελετήσαμε υπό πραγματικές, καθημερινές συνθήκες έξω από ένα εργαστήριο.
“Αν και η μελέτη μας δεν παρουσιάζει τρόπους για τον μετριασμό των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα επισήμανσης ενός συναισθήματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν, όπως αναγνωρίζοντας ότι νιώθουμε θυμωμένοι απλώς επειδή πεινάμε.
Η επίγνωση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές” αναφέρουν οι ερευνητές.
Πηγή: vita.gr