Ανησυχία για τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας

 

Η Amazon άρχισε πειραματίζεται με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να αυτοματοποιήσει τις αποθήκες της.

Αυτή την εβδομάδα, η Amazon ξεκίνησε σε αποθήκες της μία δοκιμή με το Digit, ένα δίποδο ρομπότ, το οποίο μπορεί να πιάσει και να σηκώσει αντικείμενα. Αρχικά, η δουλειά που έχουν αναλάβει αυτά τα ρομπότ είναι να μετακινούν άδεια πλαστικά κουτιά.

Το Digit αποτελεί δημιουργία της Agility Robotics, μια startup στο Όρεγκον την οποία υποστηρίζει η Amazon. Το ρομπότ μπορεί να περπατήσει προς τα μπροστά, πίσω, πλάγια και να σκύψει. Έχει ύψος 1,75 μ., ζυγίζει 65 κ., ενώ μπορεί να σηκώσει έως 16 κιλά.

Η επιθυμία της εταιρείας να χρησιμοποιήσει ρομπότ έχει προκαλέσει φόβους για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στο εργατικό δυναμικό της, το οποίο αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Ο Τάι Μπρέιντι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Amazon Robotics, υποστήριξε πως παρότι αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει περιττές κάποιες θέσεις εργασίας, η χρήση των ρομπότ θα δημιουργήσει νέες.

 

Η Amazon, σημείωσε ο Μπρέιντι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, θέλει να «εξαλείψει όλες τις αδιάφορες, επαναλαμβανόμενες εργασίες, που δεν απαιτούν ειδίκευση». Επέμεινε ότι οι άνθρωποι είναι «αναντικατάστατοι» στη λειτουργία της εταιρείας και απέρριψε την άποψη πως μια ημέρα η Amazon θα μπορούσε να είχε πλήρως αυτοματοποιημένες αποθήκες.

«Οι άνθρωποι έχουν τόσο κεντρικό ρόλο στη διαδικασία, με την ικανότητα σκέψης σε υψηλότερο επίπεδο και τη δυνατότητα εντοπισμού προβλημάτων. Πάντα θα χρειαζόμαστε ανθρώπους. Δεν έχω κάποιο αυτοματοποιημένο σύστημα που να λειτουργεί 100%», επεσήμανε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

 

 

 

Πηγή:lifo.gr