Το περπάτημα ή το ποδήλατο επί μισή ώρα την ημέρα βελτιώνουν τη γνωστική απόδοση για την επομένη

Όσοι μετακινούνται με ποδήλατο στη δουλειά ή όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γρήγορο περπάτημα, έχουν ακόμη περισσότερα οφέλη από αυτή την απλή άσκηση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δραστηριότητα επί 30 λεπτά την ημέρα δεν είναι απλώς μια καλή ιδέα για τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης, αλλά θα μπορούσε επίσης να συσχετιστεί με μικρή αύξηση της ικανότητας της μνήμης την επομένη.

Μελέτη από το University College του Λονδίνου έδειξε ότι 30 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης την επόμενη μέρα – ειδικά σε συνδυασμό με εξάωρο ύπνο τη νύχτα. «Η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλό σας και ο καλός ύπνος βοηθάει σε αυτό», δήλωσε η Dr Mikaela Bloomberg, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σωματική άσκηση είχε συνδεθεί στο παρελθόν τόσο με βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία όσο και με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Dr Bloomberg, πολλές μελέτες που εξετάζουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είχαν βασιστεί σε στοιχεία εργαστηρίου και κυρίως παρακολουθούσαν τις απαντήσεις σε χρονική κλίμακα από λεπτά έως ώρες. Αυτές οι μελέτες ισχυρίζονται ότι τα οφέλη εξηγούνται από την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και στη διέγερση των χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές.

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι εξέτασαν τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της σωματικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην πραγματική ζωή, όχι μόνο βρίσκοντας οφέλη για τον εγκέφαλο αλλά αποκαλύπτοντας ότι αυτά φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Γράφοντας στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, η Bloomberg και οι συνεργάτες της αναφέρουν πως ζητήθηκε από 76 ενήλικες ηλικίας 50-83 ετών που δεν είχαν γνωστική εξασθένηση ή άνοια, να φορούν επιταχυνσιόμετρο για οκτώ ημέρες για να παρακολουθούν τον ύπνο τους και τη σωματική τους δραστηριότητα καθώς ζούσαν «κανονικά» την καθημερινότητά τους.

Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης απλά διαδικτυακά γνωστικά τεστ για να διερευνήσουν την προσοχή, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας τους, μεταξύ άλλων.

Η ομάδα είπε ότι τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν ότι κάθε 30λεπτη αύξηση της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την προηγούμενη ημέρα αντιστοιχούσε σε μια αύξηση 2-5% στις βαθμολογίες επεισοδιακής και εργασιακής μνήμης την επόμενη.

Ενώ η Bloomberg σημείωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αυτό αντιστοιχεί σε μια απτή – κλινική – διαφορά για τους συμμετέχοντες, είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί παρόμοια εργασία σε άτομα με γνωστικές αναπηρίες.

«Η ιδέα είναι ότι άτομα που έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση, μπορούν να έχουν μια πολύ μικρή ώθηση στη γνωστική απόδοση σε καθημερινή βάση – που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», είπε.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι κάθε 30λεπτη αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς συσχετίζεται με μικρή πτώση στις βαθμολογίες της εργασιακής μνήμης την επόμενη μέρα – αν και η Bloomberg είπε ότι ακριβώς το πώς ξοδεύεται η καθιστική ώρα θα μπορούσε να είναι σημαντικό – ενώ όσοι κοιμόντουσαν τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες για την επεισοδιακή μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα σωματικής απόκρισης την επόμενη μέρα, αφού ληφθούν υπόψη τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, από εκείνους που είχαν λιγότερο ύπνο.

Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, άριστη υγεία και υψηλά επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Η Bloomberg πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ακριβώς τι από την άσκηση επηρεάζει στη μνήμη την επόμενη μέρα, με τα οφέλη από τους νευροδιαβιβαστές να πιστεύεται ότι διαρκούν μόνο για λίγες ώρες.

Σημείωσε επίσης ότι διαφορετικοί μηχανισμοί μπορεί να κρύβονται πίσω από τα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο.

Η μελέτη εστιάζει στην προστασία του εγκεφάλου μας καθώς γερνάμε. «Όλοι βιώνουμε γνωστική έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης», είπε η Bloomberg.

«Αυτή είναι λοιπόν η ηλικιακή ομάδα όπου αρχίζουμε να σκεφτόμαστε: Ποια είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση για να βελτιώσουμε τη γνωστική μας λειτουργία και την ανεξαρτησία και την κοινωνική μας συμμετοχή;»

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Πηγή:lifo