Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου συνοδεύεται πάντα από επώδυνα συναισθήματα. Όταν το άτομο χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, το πένθος είναι η φυσιολογική απόκριση στην επώδυνη αυτή εμπειρία. Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του πένθους. Η Διαχείριση του πένθους ήταν το θέμα της ομιλίας του Ψυχιάτρου Χαράλαμπου Κατόγλου, το απόγευμα της Τρίτης 14/02 στο ΚΑΠΗ Κολινδρού.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Κατόγλου εξήγησε στο ακροατήριο του πως όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουμε σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ζωής μας με ξεχωριστό τρόπο όμως ο καθένας μας. Απώλειες που μπορούν να οδηγήσουν στη βίωση πένθους είναι ο θάνατος ή ο αποχωρισμός ενός αγαπημένου μας προσώπου  ή η  απώλεια του κατοικίδιου ζώου.  Τα στάδια του πένθους αποτελούν κοινούς τρόπους αντίδρασης πολλών ανθρώπων, όχι όμως όλων. Η χρονική διάρκεια που χρειάζεται το άτομο για να περάσει από αυτά τα στάδια ποικίλλει: από λίγα μόνο λεπτά και ώρες μέχρι μήνες, ή ακόμα και να μην ολοκληρωθούν ποτέ.

Πώς όμως κάποιος άνθρωπος  μπορεί  να διαχειριστεί  σωστά το πένθος; Στο ερώτημα αυτό ο γνωστός Ψυχίατρος από την Κατερίνη απάντησε  πως το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι η έκφραση.  Να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ανοιχτά. Να μην αποφεύγουμε  να αναγνωρίσουμε  και να αντιμετωπίσουμε  τα επώδυνα συναισθήματα γιατί έτσι παρατείνεται  τη διαδικασία του πένθους. Μάλιστα,  το κλάμα βοηθά πολύ στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου.

Τον κ. Κατόγλου προλόγισε, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Κολινδρού, η κα. Αφροδίτη Κουτσουμάρη.

δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: