Ο ήλιος δεν είναι απαραίτητος μόνο για τα φυτά, αλλά και για τη ρύθμιση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου, σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ

Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι η διάθεσή μας βελτιώνεται. Η προσμονή για τις διακοπές, η θάλασσα και οι συχνότερες ευκαιρίες για κοντινές εκδρομές μπορούν σίγουρα να μας γεμίσουν με θετικά συναισθήματα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ψυχική ηρεμία, καθώς και η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παίζει το δικό της μοναδικό ρόλο.

Σύμφωνα με ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital, το οποίο ανήκει στο Χάρβαρντ, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ενός ατόμου, οδηγώντας το σε πιο ήρεμες νύχτες.

Ειδικότερα, στη μελέτη τους, διερευνώντας δεδομένα περισσότερων από 6.600 συμμετεχόντων από το από το 2011 έως το 2014, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο στο έντονο φως είχαν πιο τακτικό ύπνο και, ως αποτέλεσμα, αυτή η ποιότητα του ύπνου σχετιζόταν με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλότερες πιθανότητες ήπιας ή σοβαρής κατάθλιψης.

«Ο συνεπής, τακτικός ύπνος έχει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία μας», δήλωσε η συν-συγγραφέας Δρ Susan Redline, καθηγήτρια Ιατρικής του Ύπνου Peter C. Farrell στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ανώτερη ιατρός στο Τμήμα Ύπνου και Κιρκάδιων Διαταραχών του Brigham.

«Οι μελλοντικές μελέτες που εξετάζουν τη θεραπεία με έντονο φως δεν θα πρέπει να παραβλέπουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει η κανονικότητα του ύπνου στην επίδραση της διάθεσης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης» συμπληρώνει.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αν η έκθεση σε έντονο φως (σε επίπεδο γενικά ισοδύναμο με την έκθεση στο φως της ημέρας) σχετίζεται με τα συμπτώματα κατάθλιψης και, αν σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης κανονικότητας του ύπνου (ένα μέτρο της συνέπειας των ημερήσιων προγραμμάτων ύπνου) εξηγεί αυτή τη συσχέτιση.

Ο φωτεινός φωτισμός και η κανονικότητα του ύπνου μετρήθηκαν με μια φορητή συσκευή που φοριέται στον καρπό.

«Παρατηρήσαμε ότι ο μεγαλύτερος χρόνος που δαπανάται στο έντονο φως σχετιζόταν σε μέτριο βαθμό με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης και ότι η κανονικότητα του ύπνου εξηγούσε εν μέρει αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας, Δρ Danielle A. Wallace, από το Τμήμα Ύπνου και Κιρκάδιων Διαταραχών του Brigham.

Παράλληλα, όμως, και η βιταμίνη του ήλιου είχε κάποια μικρή συμβολή σε αυτό: «Η υψηλότερη βιταμίνη D συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερη έκθεση στο φωτεινό φως και μεγαλύτερη κανονικότητα του ύπνου, αλλά όχι με τα συμπτώματα κατάθλιψης».

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα ευρήματα περιορίζονται από τη διασταυρούμενη φύση των δεδομένων και, επομένως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτιότητα.

Για παράδειγμα, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να επηρεάζουν τον χρόνο που περνάει κανείς σε εξωτερικούς χώρους και την έκθεση στο φωτεινό φως.

Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να παρακολουθήσουν τους συμμετέχοντες σε βάθος χρόνου για να αξιολογήσουν τον ρόλο της κανονικότητας του ύπνου στη σχέση μεταξύ έκθεσης στο φως και διάθεσης.

 

 

Πηγή:typosthes