Σήμερα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως τελέσθηκε το μνημόσυνο των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. 105 χρόνια ζωντανής μνήμης για όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας και οδήγησαν, σε όσους επέζησαν, στην εκρίζωσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Με έκπληξη ακούσαμε στον λόγο που εκφωνήθηκε, ότι το Ελληνικό Κράτος από το 1922 μέχρι το 1994 δεν αναγνώριζε την πράξη της γενοκτονίας για να μην χαλάσει το κλίμα φιλίας με την Τουρκία. Μία Τουρκία που και μετά το 1922 συνέχισε την Στρατηγική δίωξης των Ελλήνων, όπως έγινε με τα Σεπτεμβριανά το 1955, τις απελάσεις του 1964 και φυσικά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974. 

Και σήμερα το ίδιο παραμύθι στην εξωτερική μας πολιτική. Υπογράφουμε διακηρύξεις φιλίας, για να μην χαλάσουμε το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μας, την ίδια ώρα που οι απειλές εκτοξεύονται συνεχώς, είναι σε ισχύ το casus belli, η κατοχή της Κύπρου και τόσα άλλα και φυσικά δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Επίσης δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε ότι στην τελευταία προσπάθεια αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την Ευρωβουλή τον Απρίλιο του 2019, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ απείχαν, γιατί τέτοια ήταν η εντολή που πήραν. Σήμερα όμως οι Βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων αυτών παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης. Υποκριτικό; Εσείς θα το κρίνετε.

Πάντως είναι ένα σημαντικό θέμα που θα προσπαθήσουμε να τεθεί (σαν ΝΙΚΗ και σαν Ελλάδα) στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την 09 Ιουν 24. Το υποσχόμαστε.

Ιωάννης Ιντζές

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΙΚΗ

Αντιστράτηγος ε.α.