Το σκίτσο και η γελοιογραφία γενικότερα θεωρούνται αναμφίβολα ως σημαντικές καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Αναδεικνύουν μέσω της σχεδίασης την σκέψη, τον ψυχικό κόσμο, τις ανησυχίες, το μήνυμα του δημιουργού. Αποτυπώνονται ως ιχνογράφημα, προκαλώντας το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, με θεματολόγιο κατά βάση κοινωνικά θέματα, αλληλένδετα με τα δρώμενα της καθημερινότητας μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σκίτσο διανθισμένο με δυο-τρεις λέξεις σκιαγραφεί πολύ περισσότερα από ότι ένα πολυσέλιδο κείμενο.

Το τελευταίο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε οργανισμούς και ομίλους στον τομέα υπηρεσιών παροχής υγείας, ο επί σειρά ετών εργαζόμενος στην Κατερίνη και διαμένων πλέον στη Θεσσαλονίκη, Ανθούλης Παπαϊωάννου, ασχολείται με την μεγάλη του αγάπη. Το σκίτσο.

Ξεκίνησε πρόσφατα έναν κύκλο σκιτσογραφίας με σημείο αναφοράς «…καλό κουράγιο!» όπου εκφράζει την αγωνία του συνταξιούχου και απόμαχου της εργασίας στο κατά πόσο οι νέοι θα έχουν ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικό μέλλον. Μέσα από διαλογισμούς οι δύο γενιές αμφισβητούν και προβληματίζονται. Σαφώς επίκαιρο θεματολόγιο, μιας και το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί το σύνολο της Ελληνικής οικογένειας, που εν κατακλείδι χρειάζεται το «…καλό κουράγιο!».

Ο σκιτσογράφος Ανθούλης Παπαϊωάννου που επιθυμεί να προωθούνται και να γνωστοποιούνται τα έργα του χωρίς αντάλλαγμα στο ευρύ κοινό, αναμένοντας παράλληλα και τα σχόλια των αναγνωστών, επισημαίνει:

«Η ζωή τα έφερε έτσι που ο μπαμπάς τα κατάφερε. Δύσκολα βέβαια. Περνώντας μέσα από θύελλες και καταιγίδες. Με απροσδόκητες αλλαγές που η ζωή μας “χαρίζει” απλόχερα για να δοκιμάσει τις αντοχές μας. Τελικά όμως …… τα κατάφερε! Βγήκε στη σύνταξη!!

Ο γιος του άραγε θα τα καταφέρει;

Αλήθειες που πληγώνουν, ψέματα που προκαλούν, ασάφειες που μπερδεύουν και ερωτήματα που δεν έχουν απαντήσεις κυριαρχούν στους διαλόγους του μπαμπά με το γιο του.

Μαύρο χιούμορ σε μια σειρά που θα σας κρατάει συντροφιά κάθε μήνα. Ή και λιγότερο. Χρόνος υπάρχει. Γιατί απλά, ο δημιουργός αυτής της σειράς …… τα κατάφερε!!!».

Αγαπητέ Ανθούλη, για όλους μας πλέον «…καλό κουράγιο!».

 

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

 

 (Δελτίο τύπου)