Scroll to top

«Η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης» – Συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


- 7 Ιουνίου 2020

 •  

  Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «Μένουμε Όρθιοι 2» και η ενημερωτική καμπάνια «Στηρίζουμε την τοπική αγορά» ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Ν.Ο.Ε.Α. Πιερίας το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

  Για το πρόγραμμα, διάρκειας τεσσάρων μηνών, το οποίο περιλαμβάνει κοστολογημένο πακέτο στήριξης της οικονομία ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ και το οποίο, όπως τονίστηκε, μπορεί να πραγματοποιηθεί από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ και από ευρωπαϊκούς πόρους, μίλησαν η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, η συντονίστρια και μέλος της ΚΕΑ Ρούλα Αρίσση και ο Νίκος Αβραμίδης, μέλος της ΚΕΑ.

  Ειδικότερα, η κα Σκούφα αναφέρθηκε στο κοινοβουλευτικό έργο και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η κα Χαϊλατζίδου στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της περιόδου, η κα Αρίσση στην εισήγηση έκανε μια κεντρική παρουσίαση του προγράμματος και ανέλυσε την πολιτική του στόχευση, ενώ ο κ. Αβραμίδης έκανε εξειδίκευση του προγράμματος για τους επιχειρηματίες και την τοπική αγορά. Τους ομιλητές προλόγισε ο Νίκος Ορνιθόπουλος.

   

   

  Η Ρούλα Αρίσση

  Όπως ανέφερε η κα Αρίσση, το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» επικαιροποιεί τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

  1. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας. Κατά περίπτωση πλήρης ή κατά ποσοστό 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κράτος. Προϋπόθεση για τη στήριξη η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης 2.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
  2. Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, με 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
  3. Για τον τουρισμό κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής και πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με στόχο τρία (3) εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να διαμείνουν πέντε ημέρες σε τουριστικά καταλύματα με καλυμμένο το κόστος από το κράτος.
  4. Για την εστίαση μείωση του ΦΠΑ στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%.
  5. Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με μόνιμο προσωπικό, με επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, με αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας για να είναι έτοιμη η χώρα σε πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας.

   

   

  Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου

  Η κα Χαϊλατζίδου έκανε μια σύγκριση του τι παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και του τι παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 μετά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση σήμερα, έναν περίπου χρόνο μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ. «Δυστυχώς έχουμε μια θλιβερή επανάληψη πρακτικών και πολιτικών, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα καταστροφικά μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

   

   

  Ο Νίκος Αβραμίδης

  Από την πλευρά του ο κ. Αβραμίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ή ίσως δεν θέλει να έχει σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης». Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις δομικές διαφορές Αριστεράς και Δεξιάς, συνέχισε επισημαίνοντας πως στόχος της Αριστεράς είναι να ευημερούν οι άνθρωποι ενώ της Δεξιάς να ευημερούν οι αριθμοί. «Γι’ αυτό η πρότασή μας είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικά. Οι προτάσεις μας είναι τεκμηριωμένες και κοστολογημένες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

   

   

  Η Μπέττυ Σκούφα

  Τέλος, η κα Σκούφα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζονται από μια στάση αμετροεπούς αλαζονείας. Αναφέρθηκε επίσης στο κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με την κατάθεση 300 ερωτήσεων, από τις οποίες έχουν απαντηθεί ελάχιστες. Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, αναφέροντας ως παράδειγμα τον αγροτικό τομέα και την παιδεία. Επίσης σχολίασε και το άρθρο του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου που αφορά την εισαγωγή της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας στα παιδιά των νηπιαγωγείων και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τοποθέτησή της.

   

   

   

   

   

   

   

 • Δείτε επίσης...