Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Δίου-Ολύμπου γίνεται έρμαιο των  «έντονων καιρικών φαινομένων». Χείμαρροι ξεχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμυρισμένα χωράφια, σπίτια, μαγαζιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων.

  • Ζημιές σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Δήμου.
  • Το παραλιακό μέτωπο του Πλαταμώνα σε άθλια κατάσταση.
  • Προβλήματα στην υδροδότηση με τη θολερότητα του νερού στο Λιτόχωρο και τη Σκοτίνα καθώς και έλλειψη υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές του Πλαταμώνα.
  • Βόθροι κορεσμένοι που υπερχείλισαν, αφροί να τρέχουν στους δρόμους και δυσοσμία απ΄ άκρη σ΄ άκρη σ΄όλον τον Πλαταμώνα.
  • Έκλεισε η διάβαση «Ξερολάκι” στην Κονταριώτισσα προς Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και προς Βροντού με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μετακίνηση , μέσω αυτής, των δημοτών, αλλά και των κτηνοτρόφων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους.
  • Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες (Βαρικό και όχι μόνο)
  • Κλειστά σχολεία.

Οι τεράστιες αυτές καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά σε όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και της σημερινής, αλλά και στις Διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμου που υλοποιούν σε όλους τους τομείς, χωρίς παρέκκλιση, την πολιτική που  επιτάσσει η Ε.Ε., πολιτική  «κόστους – οφέλους».

Κυβέρνηση-Περιφέρεια και Δήμος γνώριζαν και γνωρίζουν πού εντοπίζονται ελλείψεις  αντιπλημμυρικών έργων, ποιες είναι οι επίφοβες περιοχές για ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα, πού είναι τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και τα ανύπαρκτα δίκτυα αποχέτευσης, η παντελής έλλειψη υποδομών (γέφυρες, δρόμοι κτλ). Και παρόλο που υπάρχουν οι «επιστημονικές-τεχνολογικές γνώσεις, δυνατότητες και εργαλεία», δεν προχωρούν συνολικά σε έργα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικής θωράκισης γιατί δεν είναι προτεραιότητα στα διάφορα προγράμματα των Υπουργείων και της Περιφέρειας.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ορίζει ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα αντιπλημμυρικά έργα (ακόμα και για καθαρισμό ρεμάτων-όμβριων υδάτων ή οριοθέτηση ρεμάτων). Υπολογίζουν ότι το κόστος υλοποίησής τους δεν θα αποφέρει τα εύκολα και μεγάλα κέρδη που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Η πολιτική επιλογή αποτυπώνεται και στα Τεχνικά Προγράμματα που υλοποιούνται  (αν και κατά πόσο υλοποιούνται), τόσα χρόνια, στον Δήμο μας. Η χρηματοδότηση έργων και υποδομών για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων είναι ανύπαρκτη. Στους προϋπολογισμούς του Δήμου  -εδώ και πολλά χρόνια-  στο σκέλος των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική προστασία τα ποσά για μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι ελάχιστα  ως μηδαμινά. Κι αν ακόμη προβλέπονται κάποια έργα  είναι αποσπασματικά  και καρκινοβατούν, καθώς γίνονται χωρίς κάποιον κεντρικό σχεδιασμό (πχ διευθέτηση του ρέματος της Δριμπίνας, αλλά χωρίς προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο, γέφυρα κτλ)

Είναι ευθύνη επίσης της δημοτικής αρχής, το γεγονός ότι, όχι μόνο δεν καταγγέλλει το κεντρικό κράτος και δεν διεκδικεί, αλλά απέναντι σε κάθε αίτημα-πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας και να γίνουν οι ανάλογες υποδομές, δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, καλλιεργεί τον εφησυχασμό και περιορίζεται σε λύσεις ελάχιστου κόστους (οι κόκκινες κορδέλες που απαγορεύουν την πρόσβαση σε δρόμους δε λύνουν το πρόβλημα…)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας για να λυθεί αποτελεσματικά, πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις γης και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στον Δήμο (αντιπλημμυρικά–εγγειοβελτιωτικά–αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων, κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων όμβριων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμος καθαρισμός από φερτά υλικά κά). Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών .

Καλούμε τους εργαζομενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και να διεκδικήσουν έργα  που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες. Σήμερα επιτακτικά απαιτούνται άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις στην αντιπλημμυρική προστασία, στην άρδευση και ύδρευση,  στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αντισεισμική προστασία, αντιπυρική προστασία, στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, στη σχολική στέγη, έργα για τα ΑΜΕΑ κ.α.Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα