Με μακρά λίστα φοροελαφρύνσεων, αλλά και με σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, προσέρχεται η Ελληνική κυβέρνηση στη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα Δευτέρα, σε τεχνικό επίπεδο και την άλλη εβδομάδα σε πολιτικό.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να βρεθούν τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των διαδοχικών lockdown.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν όλες οι εκκρεμότητες που η κυβέρνηση θέλει να οριστικοποιήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μεταξύ αυτών οι έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος, η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος με επανάληψη του περσινού μοντέλου των 8 δόσεων.

Ακόμα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συζητήσει με τους θεσμούς το σενάριο για διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ειδικού σκοπού των 24 άτοκων η 48 έντοκων δόσεων με ένταξη των οφειλών του περσινού κύματος της πανδημίας που έμειναν εκτός διακανονισμού καθώς και χρεών που τρέχουν εντός του 2021.

Σε επόμενη φάση, αφού πρώτα έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, θα συζητηθεί το θέμα της προκαταβολής φόρου εισοδήματος,

Το οικονομικό επιτελείο θα προσκομίσει στους δανειστές φάκελο με θέματα τα οποία αφορούν:

Τεκμήρια: Σχεδιάζεται η έμμεση μείωση των τεκμηρίων, καθώς οι πληττόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Έκπτωση φόρου: Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.

Δόσεις: Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Προκαταβολή φόρου: «Κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κέρδη το 2020. Οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. ‘Έχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Κατάργηση ειδικά για φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020, του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Επισημαίνεται ότι οι e-αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Μείωση φόρου 40% για δαπάνες σε ακίνητα: Θα δημιουργηθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr