Μία ραγδαία αύξηση καταγράφει η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων στους παράνομους ιστοτόπους με τον Καταλόγου Μη Αδειοδοτημένων Παρόχων Τυχερών Παιγνίων μέσω διαδικτύου (Blacklist) στο τέλος του 2022, που περιλαμβάνει 4.416 έναντι 2.538 το Δεκέμβρη του 2021.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής, το 2022 η Ε.Ε.Ε.Π. αναβάθμισε σημαντικά τις δυνατότητές της σε αυτό το πεδίο. Ειδικότερα, η ΕΕΕΠ συνεχίζει τη δράση της κατά του παράνομου στοιχηματισμού, εντείνοντας τους ελέγχους για τις μη αδειδοτημένες στοιχηματικές εταιρίες. Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Δ. Τζανάτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού, αναφέροντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύεται περαιτέρω η συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, με αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αλλά και με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κανένας αδειοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να συνεργάζεται με παρόχους που περιλαμβάνονται στην Black List. Από το 2013 η Ε.Ε.Ε.Π. παρακολουθεί και εντοπίζει Sites που παράνομα παρέχουν διαδικτυακά τυχερά παίγνια στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφώσει μια Black List που ενημερώνεται διαρκώς.

Μετά τον εντοπισμό των παράνομων Sites ενημερώνεται το πιστωτικό σύστημα και διαδικτυακοί φορείς, γιατί το κύριο ζητούμενο είναι η φραγή των χρηματικών συναλλαγών για το παράνομο δίκτυο. H Επιτροπή, διαθέτοντας μια ομάδα, η οποία αποτελείται από ειδικούς, είναι επιφορτισμένη με το να ψάχνει διαρκώς και να εντοπίζει τα παράνομα site.

Ο παράνομος τζόγος στις ΗΠΑ

H άνθηση του παράνομου τζόγο, ωστόσο δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο… Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και ο αθλητικός στοιχηματισμός είναι πλέον νόμιμα σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ, αρκετοί είναι οι Αμερικανοί που συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε παράνομους ή μη εξουσιοδοτημένους παρόχους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Παιχνιδιών, ο παράνομος τζόγος υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 511 δισ. δολάρια ετησίως, στερώντας φορολογικά έσοδα 13,3 δισ. δολαρίων από τα κρατικά ταμεία και 44,2 δισ. από τους νομικούς φορείς.

Η ιστοσελίδα “Whistlers”

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 το ελληνικό κράτος δημιούργησε μια νέα ιστοσελίδα προστασίας των παικτών από τον παράνομο τζόγο. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έθεσε σε εφαρμογλη την ιστοσελίδα “Whistlers”.

Mέσω αυτής μπορεί κάποιος ανώνυμα να καταγγείλει οποιαδήποτε παράνομη στοιχηματική ενέργεια υποπέσει στην αντίληψή του, είτε πρόκειται για λέσχες είτε για ιστοσελίδες. Στόχος της σελίδας δεν είναι ο εκφοβισμός των παικτών, αλλά η προστασία τόσο η δική τους, όσο και των νόμιμων στοιχηματικών εταιριών που πληρούν όλα τα απαραίτητα νομικά και οικονομικά κριτήρια.

Ποιες ενέργειες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα

Μέσω της ιστοσελίδας ο επισκέπτης μπορεί να καταγγείλει ανώνυμα ενέργειες όπως:

  • Παράνομες τοποθεσίες διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών.
  • Παράνομες ιστοσελίδες μη αδειοδοτημένων εταιρειών.
  • Ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν παράνομα τυχερά παιχνίδια.

Μέσω αυτής η ΕΕEΠ ευελπιστεί στο ξεκαθάρισμα του χώρου και στην δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος τόσο για τους παίκτες όσο και για τις νόμιμες εταιρείες.

Πηγή: businessnews