Η πανδημία που προκάλεσε το απρόβλεπτο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού «μας αποκαλύπτει πόσο εύθραυστος είναι ο τρόπος της ζωής μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τις ισορροπίες στις οποίες τον έχουμε στηρίξει», αναφέρει η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, σε μήνυμά της με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γης σήμερα Τρίτη 22 Απριλίου.

Στο μήνυμά της, η κ. Βογιατζάκη, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της τρέχουσας πανδημίας, «με τη διαφορά ότι, η βαρύτητα των συνεπειών της επιδείνωσης του κλίματος θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη».

Τέλος, παροτρύνει να «κρατήσουμε το αίσθημα της κοινής ανθρώπινης μοίρας απέναντι στις πλανητικής κλίμακας απειλές» και μετά το τέλος της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γης στις 22 Απριλίου, αφιερωμένος εφέτος στη δράση για το κλίμα, βρίσκει τον πλανήτη μας σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η πανδημία που προκάλεσε η απρόβλεπτη πανδημία COVID-19 μας αποκαλύπτει πόσο εύθραυστος είναι ο τρόπος της ζωής μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τις ισορροπίες στις οποίες τον έχουμε στηρίξει.

Η τρέχουσα πανδημία, με τα μέτρα που τη συνοδεύουν, μας έχει αποκαλύψει με έντονα βιωματικό τρόπο τις επιδράσεις που έχει ένα φαινόμενο, όταν θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, επιφέρει βαριές οικονομικές συνέπειες και απαιτεί συντονισμένη πλανητική δράση για την αντιμετώπισή του.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αντίστοιχο φαινόμενο, με τη διαφορά ότι, η βαρύτητα των συνεπειών της επιδείνωσης του κλίματος θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη: θα θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής δραστηριότητας και μπορεί να επιφέρει, στο ακραίο σενάριο, ακόμη και την καταστροφή του πολιτισμού μας.

Ο ιός μας βρήκε ανέτοιμους, για την κλιματική αλλαγή όμως έχουμε προειδοποιηθεί και υπάρχει ακόμη χρόνος. Ωστόσο, ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύς και δεν πρέπει να πάει χαμένος.

Η αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας μας δείχνει ότι τέτοιου τύπου δράση, επιστημονικά καθοδηγούμενη, συντονισμένη, παγκόσμια και θαρραλέα, είναι εφικτή ακόμη και αν απαιτεί γενναίες υπερβάσεις εμπεδωμένων αντιλήψεων και πολιτικών.

Όσο βρισκόμαστε λοιπόν περιορισμένοι, ας αναλογιστούμε την αξία, αλλά και την ευπάθεια του πλανήτη Γη.

Κι όταν τελικά ξεπεράσουμε την πανδημία COVID -19, ας κρατήσουμε το αίσθημα της κοινής ανθρώπινης μοίρας απέναντι στις πλανητικής κλίμακας απειλές.

Πηγή:kathimerini.gr