Εδώ και σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα πριν, και συγκεκριμένα από το 1947, παρατηρείται το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών της Παραλίας Κατερίνης. Ήταν η χρονιά που κατασκευάστηκε η σκάλα, η γνωστή σε όλους προβλήτα. Σταδιακά και με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η διάβρωση αυξανόταν και επιταχύνθηκε με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου (λιμανιού), με αποτέλεσμα η πάλαι ποτέ αμμουδιά φάρδους περίπου 130 μέτρων, να έχει περιοριστεί σήμερα, σε ορισμένα σημεία, σε λίγα μόλις μέτρα ακτής, στα οποία κάθε καλοκαίρι προσπαθούν να στριμωχθούν χιλιάδες τουρίστες.

Λύση σε αυτό το μεγάλο και χρονίζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Παραλία και το οποίο έχει πολλαπλές συνέπειες στον τουρισμό της, έρχεται να δώσει η υλοποίηση της πράξης «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών Τ.Κ. Παραλίας Δήμου Κατερίνης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρµογής στην κλιµατική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία», με συγχρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί τόσο η παράκτια ζώνη όσο και οι ιδιοκτησίες των δημοτών, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη για το παραλιακό μέτωπο.

 

 

Πριν ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο και από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, η σύμβαση που σηματοδοτεί την άμεση έναρξη των εργασιών. Οι παρεμβάσεις προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2021.

«Η διάβρωση των ακτών, ένα σύνθετο φαινόμενο που διαχρονικά ταλανίζει την Τοπική Κοινότητα Παραλίας του Δήμου Κατερίνης, αντιμετωπίζεται επιτέλους αποτελεσματικά. Η προσπάθεια που καταβάλαμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης, σε συνεργασία με τα στελέχη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, προκειμένου να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό έργο, σήμερα επιβραβεύεται» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Κουκοδήμος.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αναμένεται να προκύψουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς η δημιουργία ικανοποιητικού πλάτους αμμώδους ακτής θα επιτρέπει την αξιοποίησή της από κατοίκους, επισκέπτες και από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον τουριστικό τομέα.

Το έργο προστασίας, ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με μήκος 1.000m περίπου και συνολικού κόστους 1.233.254,22 ευρώ, βρίσκεται στην ακτή μπροστά από τον οικισμό της Παραλίας και βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου. Ειδικότερα, επικεντρώνεται σε έργα προστασίας (ύφαλοι – κυματοθραύστες) και προσάμμωσης.

 

Πώς έγινε η διάβρωση της ακτής

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίας Γιάννης Μέγκας, στο πέρασμα των χρόνων είδε την αμμουδιά να «εξαφανίζεται» και γνωρίζει από πρώτο χέρι το πρόβλημα, καθώς διατηρεί επιχείρηση εστίασης στην πρώτη γραμμή της ακτής. «Η πρώτη διάβρωση παρατηρήθηκε το 1947, όταν έγινε η σκάλα (προβλήτα). Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου ήταν αλιέας και μπροστά στο μαγαζί μας, είχαμε το μηχάνημα που τραβούσαμε και βγάζαμε στην ακτή τις βάρκες. Αυτό το μηχάνημα είχε 120 μέτρα συρματόσχοινο. Οπότε καταλαβαίνετε για πόσο μεγάλη απώλεια ακτής μιλάμε. Η αμμουδιά ήταν τότε γύρω στα 130-140 μέτρα».

 

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η μεγάλη διάβρωση ξεκίνησε το 1988, οπότε και ολοκληρώθηκε το λιμάνι της Παραλίας δημιουργώντας τεράστια θέματα όσον αφορά στη διάβρωση της ακτής. «Το 1990 τοποθετήθηκαν οι κάθετοι πρόβολοι, ένα έργο ωστόσο που δεν έγινε σωστά, με αποτέλεσμα το 2006, που ήμουν πάλι πρόεδρος της κοινότητας, να πάρουμε την απόφαση, για να περιοριστεί η διάβρωση, να κάνουμε τους παράλληλους προς την Παραλία προβόλους. Η αρχική μελέτη προέβλεπε τέσσερις πρόβολους αλλά λόγω αστοχιών τελικά κατασκευάστηκαν τρεις» εξηγεί.

 

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης

Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος της διάβρωσης των ακτών που υφίσταται στην Τ.Κ. Παραλίας, το Μάιο του 2010 υλοποιήθηκε έργο στο οποίο καθαιρέθηκαν οι κάθετοι πρόβολοι που υπήρχαν και κατασκευάστηκαν τρεις βυθισµένοι κυµατοθραύστες µε µήκη 200m, 200m και 230m αντίστοιχα και αναπληρώθηκε η ακτή µε άµµο µε συνολική ποσότητα 10.000 m3 περίπου. Συνέπεια του έργου ήταν να υπάρχει βελτίωση σε αρκετά σηµεία της ακτής (κυρίως στις σκιές των κυµατοθραυστών) όµως σε ορισµένα σηµεία (στα ανοίγµατα των κυµατοθραυστών) υπάρχει έντονο το πρόβληµα της διάβρωσης.

Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος εκπονήθηκε σχετική µελέτη στην οποία προβλέπονται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

Επεκτάσεις των υφιστάµενων βυθισµένων κυµατοθραυστών-µώλων συνολικού µήκους 110m, -Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990m. Πιο συγκεκριµένα: Η εξωτερική θωράκιση των βυθισµένων κυµατοθραυστών µε πάχος 1,7 m, θα αποτελείται από φυσικούς
ογκόλιθους βάρους 1200-2000 kg, ενώ η δευτερεύουσα στρώση (πυρήνας) από
λιθορριπή βάρους 120-200 kg ανά τεµάχιο.

Αναπλήρωση της ακτής µε άµµο: Η ακτή θα αναπληρωθεί σε τρεις περιοχές συνολικού µήκους 990 m µε άµµο ελαφρώς µεγαλύτερη από την υπάρχουσα, δηλ. µε µέση διάµετρο υλικού αναπλήρωσης 0,9 mm. Οι περιοχές είναι µία βόρεια του Ναυτικού Οµίλου σε µήκος 450m και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 15m, µία βόρεια του γεφυρωτού προβλήτα στην περιοχή της εκκλησίας σε µήκος 180m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 25m και µία βόρεια του εγκάρσιου µώλου σε µήκος 360m περίπου και αρχικό µέσο πλάτος αναπλήρωσης 30m.

 

 

Τα οφέλη του έργου

Όπως εξηγεί ο κ. Μέγκας, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών είναι πως έφυγε όλος ο κόσμος μέσα από τον οικισμό της Παραλίας γιατί δεν υπάρχει χώρος και αρκετά τετραγωνικά μέτρα αμμουδιάς για να απολαύσουν τον ήλιο και την ακτή. «Όπως βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια οι τουρίστες και οι επισκέπτες μετακινούνται αριστερά ή δεξιά της Παραλίας για να κάνουν το μπάνιο τους. Αυτό δημιουργεί και γενικότερο πρόβλημα γιατί ένας τουρίστας που έρχεται διακοπές πρέπει υποχρεωτικά ή να σηκωθεί πολύ πρωί για να πάει να πιάσει κάποιο μέρος στην αμμουδιά ή να φύγει εκτός οικισμού για να απολαύσει το μπάνιο του».

Επισημαίνει επίσης πως σε πρώτη φάση θα δοθεί βαρύτητα στο μέρος του έργου που αφορά την αναπλήρωση της ακτής με άμμο. «Πιστεύω ότι άμεσα, πιθανόν μέχρι το τέλος του μήνα, θα ξεκινήσει το έργο και πως σε 3-4 μήνες από τώρα, όλο το “πρόσωπο” της Παραλίας θα έχει γύρω στα 20-25 μέτρα άμμο. Η διαφορά θα φανεί άμεσα». Να σημειωθεί πως από το συνολικό ποσό του έργου, οι 842.000 ευρώ αφορούν τους προβόλους και το υπόλοιπο ποσό την αναπλήρωση της άμμου.

Όπως τονίζει με βεβαιότητα ο κ. Μέγκας, «το νέο πρόσωπο της Παραλίας θα είναι καλύτερο. Η Παραλία είναι η καρδιά του τουρισμού της Κατερίνης. Αν γεμίσει η Παραλία θα “παρασυρθούν” και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Οι επιχειρηματίες της Παραλίας έχουν μεγάλη ανυπομονησία και ενδιαφέρον για το πότε θα ξεκινήσει το έργο. Μπορώ να σας πω ότι κάθε μέρα έχω 4-5 τηλέφωνα για το θέμα αυτό. Ευελπιστούμε, λοιπόν, επειδή αυτή η τουριστική σεζόν λόγω κορωνοϊού δεν πήγε καλά, πως αν όχι φέτος, τουλάχιστον του χρόνου, η Παραλία θα έχει ένα καινούριο, πολύ πιο όμορφο πρόσωπο. Έτσι, εάν αλλάξουμε λίγο και τη δική μας νοοτροπία ώστε να σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με άλλες περιοχές και να επικεντρωθούμε στην προβολή των δικών μας μοναδικών πλεονεκτημάτων, ίσως αλλάξει και η ποιότητα του τουρισμού μας».

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

#CohesionGR