Η «Μήδεια», μια παράσταση στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανουίγ και Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη, ανεβαίνει στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Λειβήθρων, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το τριήμερο 20 (Σάββατο), 21 (Κυριακή) και 22 Ιουλίου 2019 (Δευτέρα), με ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.

 

Μήδεια, ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του για το έργο αυτό, ο Σκηνοθέτης, Χάρης Αμανατίδης, «Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Μήδεια», όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.

Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με τη «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράστασή μας. Στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανουίγ, Μύλλερ, που προσεγγίζουν το θέμα μας φωτίζοντάς το μέσα από την οπτική των τριών διαφορετικών εποχών τους αλλά και τη διαφορετικότητα των αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων καθενός.

Το όμορφα απόκοσμο τοπίο των Λειβήθρων, η αίσθηση της άκρης τού κόσμου, το μετέωρο του βουνού και του έναστρου ουρανού επιδρούν καταλυτικά στο μετέωρο βήμα τής Μήδειας ανάμεσα στην Αγάπη και στο Μίσος, στη συγχώρεση και στην εκδίκηση, στη ζωή και στον θάνατο».

Χάρης Αμανατίδης

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης.

Σκηνικά/Κοστούμια: Ελισάβετ Χαΐλατζίδου.

Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου.

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου.

Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης.

Χειρισμός φώτων & ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος.

Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου.

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Δανάη Αμανατίδου

Αγαθή Τζάρτζα

Σοφία Αγαθαγγελίδου

Διονύσης Ζαρώτης

Νατάσα Ιωαννίδου

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Κανονικό: 8 €

Εκπτωτικό: 5 € (*)