Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ έχει βυθίσει το νησί στο πένθος μετά το χαμό των δυο νέων παιδιών, της 15χρονης Κλαίρης και του 17χρονου Άρη. Η Σάμος θρηνεί και μετρά τις πολλές πληγές που της προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο νησί είναι πολλές και η Σάμος για έξι μήνες θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό ανακοινώθηκε το Σάββατο (31.10.2020) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου , για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Σάμο θα ισχύσει για έξι μήνες, έως τις 30 Απριλίου 2021.

Σάμος: Τι άφησε πίσω του ο σεισμός
Η μέρα που ξημέρωσε είναι δύσκολη. Η Σάμος μετρά τις πληγές και θρηνεί τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα όταν έπεσε τοιχίο σε σημείο όπου κάθονταν τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός στη Σάμο προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 200 κτίρια, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, Στρατής Μανωλακέλης.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά “τσουνάμι”) που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από τα στενά. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους, σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.

«Ένιωσα ότι θα με πλακώσει το σπίτι»
Ο Δημήτρης Σταύρου, οδηγός ταξί, βρισκόταν στο σπίτι του, στη Χώρα Σάμου (η παλιά πρωτεύουσα), την ώρα του σεισμού και όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βουητό ήταν τόσο έντονο που τον έκανε να τρομάξει.

Ο σεισμός όπως λέει είχε πολύ μεγάλη ένταση και κράτησε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. «Όταν σταμάτησε, σηκώθηκε ένα σύννεφο από χώμα. Οι δρόμοι γέμισαν χώματα. Ένιωσα ότι πέφτει το σπίτι, ότι θα με πλακώσει. Αναρωτήθηκα πώς θα τη σκαπουλάρω για να μπορώ να φύγω» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βράδυ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν. Ο Δ. Σταύρου με την οικογένειά του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο. «Φοβηθήκαμε. Είχε αρκετούς μετασεισμούς. Μετά τον κύριο σεισμό έκανε δύο δυνατούς μετασεισμούς», λέει.

«Στο Βαθύ οι δρόμοι μετακινήθηκαν. Στο Πυθαγόρειο έπεσε ένα τείχος αρχαίο. Στο Καρλόβασι έπεσαν κτίρια βυρσοδεψεία, έπεσε ο τρούλος μιας εκκλησίας», επισημαίνει.

Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινόερχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του λιμενικού Σώματος καθώς και της Πολιτικής Προστασίας.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες. Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.

 

Πηγή:newsit.gr