Η πυκνή στήλη τέφρας που εκλύθηκε χθες από το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, φθάνοντας σε ύψος 2.000 μέτρων, προκάλεσε την ακύρωση είκοσι και πλέον πτήσεων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μεξικού, περίπου 72 χιλιόμετρα από τον κρατήρα του, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο διεθνής αεροδρόμιος Μπενίτο Χουάρες της πόλης του Μεξικού (AICM) ανακοίνωσε μέσω του πρώην Twitter ότι «είκοσι δύο πτήσεις διαφόρων εθνικών και διεθνών αεροπορικών εταιρειών ακυρώθηκαν εξαιτίας ελέγχων ασφαλείας σε αεροσκάφη που συνάντησαν τέφρα εν πτήσει».

Ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου δήλωσε ότι δεν χρειάστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρι στιγμής, αλλά συνεχίζεται η παρακολούθηση της κατεύθυνσης της τέφρας, η οποία κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι ομοσπονδιακές αρχές διατήρησαν το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο», δυο βαθμίδες κάτω από το μέγιστο κίνδυνο, αλλά προειδοποίησαν για την πτώση τέφρας στις τρεις πολιτείες στο κεντρικό τμήμα της χώρας που περιβάλλουν τον κρατήρα: τη Μορέλος, την Πουέμπλα και την πολιτεία του Μεξικού. Ορισμένοι τομείς της πρωτεύουσας ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.

 

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ποποκατέπετλ είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2023.

Η μεξικανική πρωτεύουσα περιβάλλεται από οροσειρά, που μειώνει τις δυνατότητες ως προς τα αεροπορικά δρομολόγια. Οι πτήσεις πάντως γενικά προσφέρουν στους επιβάτες θέα στο Ποποκατέπετλ (5.452 μέτρα υψόμετρο) και στο γειτονικό Ισταξίγουατλ (5.230 μ.).

Τις προηγούμενες 24 ώρες, στο ηφαίστειο καταγράφτηκαν 77 εκλύσεις, δονήσεις συνολικής διάρκειας 952 λεπτών και σεισμός, ανέφερε έκθεση της πολιτικής προστασίας χθες μετά το μεσημέρι.

Οι αριθμοί αυτοί δεν απέχουν πολύ από την ημερήσια ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτόν τον κολοσσό, με βάση τα αρχεία.

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ («το βουνό που καπνίζει», στη γλώσσα ναουάτλ) αφυπνίστηκε το 1994, έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, κι έχουν καταγραφεί αρκετές εξάρσεις της δραστηριότητας σε αυτό. Το 1997, ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε την πρωτεύουσα και την περιφέρειά της.

Τις περιόδους της εντονότερης δραστηριότητας, οι αρχές απομακρύνουν εσπευσμένα κατοίκους κοντινών αγροτικών περιοχών.

Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου ζουν συνολικά κάπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Πηγή:dnews