Γιατί η ιταλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο στο Τρέντο της βόρειας Ιταλίας

Η ιταλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο στην πόλη Τρέντο της βόρειας Ιταλίας για παραβίαση των κανονισμών για την προστασία προσωπικών δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε έργα παρακολούθησης σε δρόμους.

Στο Τρέντο επιβλήθηκαν 50.000 ευρώ πρόστιμο και οι αρχές της πόλης κλήθηκαν να διαγράψουν όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο δύο έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τοπικές αρχές στην Ιταλία τιμωρούνται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση δεδομένων από τα εργαλεία της AI.

Η Αρχή–μια από τις πιο δραστήριες στην ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης με το καθεστώς προσωπικών δεδομένων του μπλοκ–επέβαλε τον περασμένο χρόνο προσωρινή απαγόρευση του δημοφιλούς chatbot ChatGPT στην Ιταλία.

Το 2021, είχε αποφανθεί ότι ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που δοκίμαζε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν συμμορφωνόταν με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους χώρους έχουν εγείρει ερωτήματα σε σχέση με τα δικαιώματα περί ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα των έργων στο Τρέντο, η Αρχή διαπίστωσε “πολλαπλές παραβιάσεις των κανονισμών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ενώ αναγνώρισε ότι ο δήμος ενήργησε καλή τη πίστει.

Έκρινε ότι τα στοιχεία που συλλέχτηκαν δεν τηρούσαν επαρκώς την ανωνυμία και ότι εσφαλμένα μοιράστηκαν με τρίτα μέρη.

Ο δήμος απάντησε ότι πιθανόν να προσβάλλει την απόφαση.

Η ιταλική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει πει ότι θα ασχοληθεί με την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στη διάρκεια της προεδρίας της στην Ομάδα των 7.

Τον Δεκέμβριο, ευρωβουλευτές και κυβερνήσεις συμφώνησαν σε προσωρινούς όρους που θα ρυθμίζουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά προς την θέσπιση κανονισμών που θα διέπουν την τεχνολογία.

 

Πηγή: ΑΠΕ